Onsdag 25. maj 1977 blev den store stjernekrig indledt

R2D2, Han Solo, Luke Skywalker og Ben Obi-Wan Kenobi. Kvartetten kom på alles læber for præcis 41 år siden, da den første Star Wars-film - der reelt er den fjerde - havde premiere i de amerikanske biografer.

Udgivet Opdateret

Det hele foregår i “en fjern, fjern galakse for meget længe siden”.

Og det er faktisk også ved at være længe siden, at stjernekrigen indledte slaget på det store lærred.

Onsdag 25. maj 1977 fik “Star Wars” premiere i de amerikansk biografer – og siden har hverken Luke Skywalker, Han Solo eller C-3PO set sig tilbage.

Har udviklet sig til en vild business

Siden den første film ramte for præcis 41 år siden har filmene udviklet sig til en decideret franchise-succes, der blandt andet rummer en halv snes film, adskillige computerspil, bøger, noveller, flere fanfilm og meget andet.

Universet og historien blev grundlagt af George Lucas, og er blandt andet kendetegnet ved et meget stort fiktivt univers med flere parallelle handlinger og en rig baggrund for historien.

Filmene har en ekstrem stor fanbase over hele verden.

Skywalkers drøm om at blive ridder

Star Wars følger drengen Anakin Skywalkers drøm om og vej til at blive jediridder.

En drøm, der pludselig er inden for rækkevidde, da Qui-Gon Jinn og Obi-Wan Kenobi nødlander på Anakins hjemplanet Tatooine.

Det går hurtigt op for Qui-Gon Jim, at Anakin Skywalker er ganske særlig, og drengens træning i “The Force” påbegyndes, selvom Jedi-rådet modsætter sig det.

Anakin Skywalker hvirvles mere og mere ind i det politiske liv på regeringsplaneten Coruscant, hvor der viser sig en gammel – men meget massiv – konspiration mod jediridderne.

Tjente sin investering ind 70 gange

Den første film – der reelt er “Episode IV (fire)” – blev en gigantisk succes, som vurderes at have indtjent mere end 800 millioner dollars – eller cirka 70 gange kostprisen på 11 millioner dollars.

Det kaldte naturligvis på en toer i form af “Episode V (fem) – The Empire Strikes Back”, som landede på lærrederne i 1980.  Også den film blev en økonomisk succes, omend den ikke havde helt samme indtjening som debutfilmen.

Siden fulgte “Episode VI (seks) – Return of the Jedi” fra 1983, inden der blev fløjtet til en lang pause.

Fortsatte serien efter 16 års pause

I 1999 havde instruktør og ophavsmand George Lucas fået blod på tanden til at fortsætter succesen, og det gjorde han med sin fjerde Star Wars-film.

Den hedder helt oplagt “Episode I (et) – The Phantom Menace”, og foregår altså før den oprindelige trilogi.

Siden fulgte “Episode II (to) – Attack of the Clones” fra 2002 og “Episode III (tre) – Revenge of the Sith” fra 2005.

Eventyret ser ikke ud til at slutte

Og det stopper naturligvis ikke der. I 2015 blev “Episode VII (syv) – The Force Awakens” sendt i rotation mens “Episode VIII (otte) – The Last Jedi” så dagens lys i 2017.

Næste år er “Episode IX (ni)” planlagt – og samtidig er en række spin off-film sendt på gaden.

Med andre ord var det en helt industri, som den gode George Lucas fik sat gang i tilbage i 1977 – altså for præcist 41 år siden.

Powered by Labrador CMS