Skip to main content

Opkast og blodig diarré: Spis aldrig disse rå

Hyldebær indeholder giftstoffer, som giver opkast og blodig diarre ved forkert tilberedning. Til gengæld er forgiftningen let at undgå.

Samvirke.dk skriver, at du skal koge hyldebær i mindst 20 minutter. Du må ikke spise dem rå, da de kan indeholde blåsyre, der er meget giftig. Foto: Scanpix. KLIK VIDERE OG SE ANDRE DANSKE PLANTER OG BÆR DU IKKE MÅ SPISE
Samvirke.dk skriver, at du skal koge hyldebær i mindst 20 minutter. Du må ikke spise dem rå, da de kan indeholde blåsyre, der er meget giftig. Foto: Scanpix. KLIK VIDERE OG SE ANDRE DANSKE PLANTER OG BÆR DU IKKE MÅ SPISE
De grønne dele af taksen, både nåle og frå, er meget giftige. Det skriver Miljøstyrelsen. Foto: Scanpix.
De grønne dele af taksen, både nåle og frå, er meget giftige. Det skriver Miljøstyrelsen. Foto: Scanpix.
Københavns Universitet skriver, at indtag af større mængder snebær kan føre til mavepine og opkast. Foto: Scanpix.
Københavns Universitet skriver, at indtag af større mængder snebær kan føre til mavepine og opkast. Foto: Scanpix.
Kaprifoliens bær er giftige, og spiser dit barn mere end 10, bør I tage på skadestuen, skriver Jyllands-Posten. Foto: Scanpix.
Kaprifoliens bær er giftige, og spiser dit barn mere end 10, bør I tage på skadestuen, skriver Jyllands-Posten. Foto: Scanpix.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du koger frosne bær i mindst ét minut for at undgå smitte med virus som leverbetændelse og novorius. Foto: Scanpix.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du koger frosne bær i mindst ét minut for at undgå smitte med virus som leverbetændelse og novorius. Foto: Scanpix.
Dansk ingefær er flot og findes i mange haver, men hele planten indeholder plantesaft, der er giftig. Foto: Scanpix
Dansk ingefær er flot og findes i mange haver, men hele planten indeholder plantesaft, der er giftig. Foto: Scanpix
Guldregn findes mange steder i Danmark og er en typisk haveplante. Der findes flere arter, og alle er ifølge sundhedseksperter lige giftige. Hele træet/busken er meget giftig, og derfor skal du altid besøge læge eller sygehus, hvis du eller en anden har indtaget guldregn. Foto: Scanpix
Guldregn findes mange steder i Danmark og er en typisk haveplante. Der findes flere arter, og alle er ifølge sundhedseksperter lige giftige. Hele træet/busken er meget giftig, og derfor skal du altid besøge læge eller sygehus, hvis du eller en anden har indtaget guldregn. Foto: Scanpix
Alle delene på en af de 900 forskellige arter af rhododendron er giftige. Du skal som minimum fjerne planterester og drikke noget ved indtag. Foto: Scanpix
Alle delene på en af de 900 forskellige arter af rhododendron er giftige. Du skal som minimum fjerne planterester og drikke noget ved indtag. Foto: Scanpix
I forgrunden under sneen her ses en taks. Den er også giftig, hvis man ser bort fra den røde frugtkappe. Sundhed.dk skriver dog, at frøene inde i de røde bær også er giftige. Derfor bliver bærrene giftigere, jo længere du tygger på dem. Taks er en klassisk havebusk. Foto: Scanpix
I forgrunden under sneen her ses en taks. Den er også giftig, hvis man ser bort fra den røde frugtkappe. Sundhed.dk skriver dog, at frøene inde i de røde bær også er giftige. Derfor bliver bærrene giftigere, jo længere du tygger på dem. Taks er en klassisk havebusk. Foto: Scanpix
Enbo Galdebær, der tilhører græskarfamilien, er meget giftig. Cirka 40 bær er nok til at skabe en livstruende situation for et menneske. Foto: Scanpix
Enbo Galdebær, der tilhører græskarfamilien, er meget giftig. Cirka 40 bær er nok til at skabe en livstruende situation for et menneske. Foto: Scanpix
Denne buksbom er ganske vist klippet, så den ser venlig og rar ud, men det er den som sådan ikke. Hele planten er nemlig giftig, og giften påvirker mange forskellige organer. Der bør – ved indtag – ydes førstehjælp. Foto: Scanpix
Denne buksbom er ganske vist klippet, så den ser venlig og rar ud, men det er den som sådan ikke. Hele planten er nemlig giftig, og giften påvirker mange forskellige organer. Der bør – ved indtag – ydes førstehjælp. Foto: Scanpix
Liljekonval er en dansk klassiker, men den er også meget farlig – især for børn. Hele planten er giftig, og giften virker på hjertet. De lange blade kan forveksles med allestedsnærværende og populære ramsløg – liljekonval lugter dog ikke på samme kraftige måde. Hvis et barn indtager mere end to bær fra denne ellers yndige blomst, skal barnet have behandling. Foto: Scanpix
Liljekonval er en dansk klassiker, men den er også meget farlig – især for børn. Hele planten er giftig, og giften virker på hjertet. De lange blade kan forveksles med allestedsnærværende og populære ramsløg – liljekonval lugter dog ikke på samme kraftige måde. Hvis et barn indtager mere end to bær fra denne ellers yndige blomst, skal barnet have behandling. Foto: Scanpix
Ægte Stormhat er en lille potent dræber-plante. Især kæledyr som hunde er udsat, for der skal nemlig ikke mere end sølle fem gram rod til at slå en hund ihjel. 300 gram kan dræbe en stor hest. Foto: Scanpix
Ægte Stormhat er en lille potent dræber-plante. Især kæledyr som hunde er udsat, for der skal nemlig ikke mere end sølle fem gram rod til at slå en hund ihjel. 300 gram kan dræbe en stor hest. Foto: Scanpix
Almindelig fingerbøl – Digitalis purpurae – er et hit hos bier, men hele planten er meget giftig, og påvirker hjertet. Derfor skal du altid kontakte og besøge læge eller sygehus ved indtag. Kommer du eller en anden til at sluge en del af planten, skal du ringe til alarmcentralen på telefonnummer 112. Foto: Scanpix
Almindelig fingerbøl – Digitalis purpurae – er et hit hos bier, men hele planten er meget giftig, og påvirker hjertet. Derfor skal du altid kontakte og besøge læge eller sygehus ved indtag. Kommer du eller en anden til at sluge en del af planten, skal du ringe til alarmcentralen på telefonnummer 112. Foto: Scanpix
Nerier er en typisk stue-blomst, men planten indeholder en kraftig gift, som påvirker hjertet, og den er derfor aldeles vigtig at holde uden for børns rækkevidde. foto: scanpix
Nerier er en typisk stue-blomst, men planten indeholder en kraftig gift, som påvirker hjertet, og den er derfor aldeles vigtig at holde uden for børns rækkevidde. foto: scanpix
Klassikeren. Bjørneklo. Sundhed.dk skriver “sammen med sollys kan plantesaften give en reaktion på huden, som fører til svie, kløe, rødt udslæt og eksem med væskefyldte blærer.” Foto: Scanpix
Klassikeren. Bjørneklo. Sundhed.dk skriver “sammen med sollys kan plantesaften give en reaktion på huden, som fører til svie, kløe, rødt udslæt og eksem med væskefyldte blærer.” Foto: Scanpix

Det varer ikke længe, før hyldens bær bliver mørke og modne. Herefter kan de bruges i madlavningen, men det er ikke ligegyldigt, hvordan du anvender bærrene.

– Hyldebær kan give opkast og diarre, hvis man tilbereder dem forkert. Det har vi set flere eksempler på – blandt andet fra restauranter, siger Kirsten Pilegaard, der er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet med speciale i toksikologi.

Rå hyldebær indeholder nemlig naturlige giftstoffer – såkaldte lektiner – som binder sig til tarmen. Spiser du dem, risikerer du akut madforgiftning.

– Der går typisk kun et par timer, før man får reaktionen, siger Kirsten Pilegaard.

Til gengæld er det relativt nemt at tilberede hyldebærrene. Sæt en timer på 15-20 minutter, hvor bærrene bulderkoger. Toksinerne bliver nemlig nedbrudt ved kogning.

– Et gammelt husmorråd lyder, at man skal koge til bærrene brister. Det er en fin regel at gå efter – uanset om man laver hyldebærsuppe, saft eller marmelader, siger Kirsten Pilegaard.

Spis dem ikke sådan

På nettet kan man også læse flere opskrifter, hvor hyldebærrene syltes til såkaldte fattigmandskapers.

Dette fraråder både Kirsten Pilegaard og miljøkemiker Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen dog på det kraftigste.

– Man kan sagtens vælge at sylte dem. Men de skal altså koges igennem først. Det er ikke tilstrækkeligt at overhælde bærrene med en kogende lage eller kogende vand, fastslår Lulu Krüger.

Det samme gælder, hvis du fryser bærrene for at gemme dem til senere på sæsonen. De toksiner, som giver dårlig mave, lader sig nemlig ikke påvirke af en tur i fryseren.

– Der er folk, som er blevet hundesyge af at spise frosne hyldebær. Det er ikke bedre end at tage dem direkte fra træet, siger Kirsten Pilegaard.

Hvis du koger bærrene 15-20 minutter – og derefter fryser dem ned – kan du til gengæld sagtens anvende dem i eksempelvis smoothies, bagværk og som topping.

Du kan for eksempel fryse de kogte bær i små bøtter eller isterningforme. På den måde får du “bouillonterninger”, som kan bruges i retter, der trænger til et strejf af sensommer.

I galleriet ovenfor kan du se flere eksempler på bær og planter i den danske natur, som du aldrig bør spise.

Del din kommentar