Over én million danskere er nu ramt af denne sygdom

Astma-Allergi Danmark er overrasket over, at så mange danskere lider af denne sygdom - langt flere kvinder en mænd har oplevet udbrud.

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Overraskende mange danskere lider af nældefeber. Det viser en ny undersøgelse, gennemført af Astma-Allergi Danmark.

Mere end hver fjerde dansker har ifølge undersøgelsen oplevet udbrud af nældefeber (på latinsk “urticaria”/ red.).

Det overraskende høje tal rykker ved den hidtidige antagelse om, hvor udbredt nældefeber er. Undersøgelsen viser også, at næsten dobbelt så mange kvinder som mænd har nældefeber. Og endnu vigtigere: Undersøgelsen peger på det store mindretal, der er alvorligt generet af deres nældefeber og ikke kender årsagen til de kløende udslæt på huden.

Behandlinger der ikke virker

Undersøgelsen viser et klart behov for at komme tættere på nældefeber. Især i lyset af at de første udbrud af nældefeber kommer i en meget ung alder. Alt for mange ved ikke, hvad der udløser udbruddene, og især mange kronikere døjer med gener og en behandling, der ikke virker, siger Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark og fortsætter:

– Som landsdækkende forening påtager vi os at løfte en vigtig del af videns- og rådgivningsopgaven. Vi kan imidlertid ikke løfte opgaven alene. Det er et samfundsansvar at gøre mere for især kronikerne, som lider under langvarige udbrud. Vi skal sammen med sundhedsvæsenet arbejde for at øge behandlingstilfredsheden for den store gruppe, som ikke bliver hjulpet i dag.

Gratis rådgivning

På lørdag den 1. oktober er det World Urticaria Day, hvor Astma-Allergi Danmark tilbyder gratis rådgivning om nældefeber og samtidig opfordrer til at sætte mere fokus på forskning og behandling af nældefeber.

Hvad er symptomerne på nældefeber?

Nældefeber er kløende, blegt eller rødt udslæt på huden. Det typiske udslæt ligner det udslæt, man får, efter man har brændt sig på en brændenælde (heraf den latinske betegnelse for nældefeber – urtica – der betyder nælde på latin).

I sjældnere tilfælde opstår der en reaktion dybere i hudens lag, specielt i områder omkring øjenene, kønsorganerne, læberne, munden, tungen eller svælget. Dette kalder man for angioødem (eller Quincke ødem).

Undersøgelsen fra Astma-Allergi Danmark viser, at nældefeber er en lidelse, som berører en meget stor del af danskerne. 28 % har oplevet udbrud af nældefeber, hvilket svarer til 1.250.000 personer.

Næsten dobbelt så mange kvinder (36 %) som mænd (19 %) oplever udbrud af nældefeber.

Kilde: Netdoktorog Astma-Allergi Danmark.

– World Urticaria Day er den 1. oktober, og vi bruger dagen til at skabe opmærksomhed omkring nældefeber. Der skal øget fokus på mere forskning, bedre rådgivning og effektiv behandling af de mange danskere, som er generet af nældefeber, siger Anne Holm Hansen.

Powered by Labrador CMS