Overraskende: Så ofte bruger danskerne e-boks

Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Danskerne er overraskende gode til at læse digital post fra det offentlige. Folk over 60 år er særligt gode. Overraskende siger ekspert.

Får du læst din post fra det offentlige, efter at den er blevet digitaliseret? Hvis ikke, tilhører du et klart mindretal.

En meningsmåling foretaget af Wilke for Ritzau Fokus viser, at over 90 procent af danskerne tjekker deres nye e-boks for post altid eller ofte. Især den ældre generation er særdeles godt med.

– Jeg er vildt imponeret over hvor mange, der i det hele taget får læst deres digitale post. Det, der også er dybt imponerende, er, at antallet af de flittige brugere af e-boks stiger, jo længere vi kommer op i alderen. Man kunne sagtens have frygtet, at netop de ville være stået af, siger lektor Birgit Jæger, der forsker i offentlig administration på RUC, til Ritzau Fokus.

Hun fortæller videre, at hun har frygtet, at netop når man kom til dem på over 60 år, ville mange flere være hægtet af. Til gengæld er hun ikke overrasket over, at antallet af de flittige brugere bliver mindre, jo længere man kommer ned i aldersklassen.

– Jeg havde nogle specialestuderende sidste år, der skrev om unges relation til netop borger.dk. Her fandt de ud af, at de fandt systemet fuldstændigt oldnordisk. Derfor gad de det heller ikke. Når tallet stiger med alderen, er det nok fordi, de føler en forpligtigelse til at holde øje med, om der skulle komme en regning fra biblioteket eller andet fra det offentlige, vurderer hun.

Hos Ældre Sagen glæder man sig over, at deres medlemmer bruger systemet flittigt, men er knapt så overraskede over, at tallet er så højt.

– Det overrasker mig egentlig ikke. Op til at det skulle indføres, viste det sig, at netop den ældre del af befolkningen var ret godt informeret om, at det ville komme. De var også informeret om, at de kunne vælge det fra. Det er også her, vi finder den største del af de ikke tilmeldte. De tæller jo ikke med i statistikken, siger Ingrid Lauridsen, seniorkonsulent i Ældre Sagen, til Ritzau Fokus

Når tallet ikke overrasker hende, er det fordi Ældre Sagen har været i kontakt med mange medlemmer op til indførslen af det nye system.

– Jeg tror, mange ældre har den holdning, at post fra det offentlige er vigtigt. Derfor har de været omhyggelige med enten at forstå det nye system eller at få meldt det fra. De viste sig heldigvis, at kommunerne var rimelig fleksibel med at fritage folk, forklarer hun.

Til gengæld revser hun systemet for ikke at tilbyde et samlet alternativ til de mange andre funktioner, der er på borger.dk

– Fordi man er frameldt digital post, er man jo ikke frameldt digitale selvbetjeningsløsninger, hvilket flere ældre er meget frustreret over. Vi arbejder for, at man skal kunne fritages for det hele. Men det er der desværre ikke opbakning til i Folketinget, hvor Enhedslisten har stillet forslag om det, siger hun.

Så gode er vi til e-boks

1. I Region Nordjylland er man bedst til at få læst den digitale post. Her gør 95 procent det ofte eller altid. I den anden ende finder man Region Hovedstaden. Her er det tal nede på 84 procent.

2. Blandt folk over 70 år, er det kun 5,4 procent der sjældent læser digital post. Det tal er oppe på 19,5 procent blandt folk i alderen 18-29 år.

3. Blandt de adspurgte kvinder var det 90,7 procent, der altid eller ofte læste digital post. Tallet for mænd er lidt lavere. Her ligger det på 86,9 procent.

4. 4,7 millioner danskere er omfattet af lov om digital post. Af dem er cirka 4,2 millioner tilmeldt, hvilket svarer til cirka 89 procent. Lidt over en halv million danskere har takket nej, hvilket svarer til knap 11 procent.

5. 100.000 danskere, der ellers ikke er omfattet af loven, er tilmeldt digital post. Det drejer sig primært om udenlandsdanskere og hjemløse uden bopælsadresse.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS