P-piller forebygger kræft mange år frem

Arkivfoto: Colourbox.
Udgivet Opdateret

Mange kvinder tager p-piller for at forebygge graviditet, men forskning viser, at de små piller også forebygger kræft.

Et nyt studie, som forskere fra det anerkendte Oxford University står bag, viser, at selv mange år efter en kvinde er stoppet med at tage ppiller, har pillerne en forebyggende effekt. Det skriver Cancer.dk iføge BT.

Forskernes studie viser, at for hver gang en kvinde har brugt p-piller i fem år, falder hendes risiko for at få kræfti livmoderen med 25 procent.

Risikoen for kræfti æggestokkene halveres efter 15 års brug af p-piller, konkluderer forskerne.

»Det er ikke nyt, at p-piller har en forebyggende effekt i forhold til æggestokkræftog livmoderkræft. Det interessante er, at man her – på et meget stort materiale – har vist, at der er en langtidseffekt. Har man taget p-piller i sine unge år, har man altså stadigvæk en mindre risiko for de to kræftformer, når man bliver ældre,« siger Jens Oluf Bruun Pedersen, lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse, til Cancer. dk.

På trods af de nye forskningsresultater slår Jens Oluf Bruun Pedersen fast, at der med den nuværende viden ikke er grundlag for at bruge p-piller som et middel til at forebygge kræft.

»Den her viden hjælper til at stabilisere vores verdensbillede om p-piller.

Der er fordele og ulemper, og det her studie gør det tydeligt, at fordelene er flest. Det er vigtig viden at have, hvis man vil forebygge graviditet og overvejer p-piller. Men vi er ikke et sted, hvor det kan anbefales, at man tager p-piller for sin sundheds skyld,« siger han til Cancer.dk.

Blandt bivirkningerne ved p-piller er en let øget risiko for brystkræftog livmoderhalskræft, men den er langt mindre end fordelene ved den nedsatte risiko for kræfti æggestokke og livmoder.

»Mens den skadelige effekt kun eksisterer, mens man tager p-piller, varer den positive effekt ved i mange år. Det betyder, at en kvinde i 60’ erne, der har taget p-piller, har mindre risiko for at få kræftsammenlignet med kvinder, der aldrig har taget p-piller,« siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Powered by Labrador CMS