Skip to main content

Pas på: Stof i dette pålæg kan give kræft

Forarbejdet kødpålæg kan indeholde stoffet nitrit, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at man ikke får for meget af, da det kan udvikle kræftfremkaldende stoffer.

Forarbejdet kødpålæg kan indeholde stoffet nitrit. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU UNDGÅR STOFFET BEDST MULIGT. Arkivfoto.
Forarbejdet kødpålæg kan indeholde stoffet nitrit. KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU UNDGÅR STOFFET BEDST MULIGT. Arkivfoto.
Vælg dansk, økologisk kødpålæg, hvis du vil undgå nitrit. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Vælg dansk, økologisk kødpålæg, hvis du vil undgå nitrit. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Brug gerne kød fra aftensmaden dagen før i madpakken: frikadeller, hakkebøf, kyllingefileter, fisk, fiskefrikadeller, skiver af steg m.m. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Brug gerne kød fra aftensmaden dagen før i madpakken: frikadeller, hakkebøf, kyllingefileter, fisk, fiskefrikadeller, skiver af steg m.m. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Skær ned på mængden af saltet- og forarbejdet kødpålæg. Klik videre og se eksempler på saltet, forarbejdet kødpålæg. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Skær ned på mængden af saltet- og forarbejdet kødpålæg. Klik videre og se eksempler på saltet, forarbejdet kødpålæg. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Spegepølse. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Spegepølse. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Rullepølse. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Rullepølse. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Skinke. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Skinke. Kilde: Fødevarestyrelsen. Arkivfoto.
Saltkød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Foto: Scanpix.
Saltkød. Kilde: Fødevarestyrelsen. Foto: Scanpix.

Når du sætter tænderne i for eksempel en spegepølsemad, kan du risikere at indtage stoffet nitrit, som i mange tilfælde er tilsat i forarbejdet kødpålæg.

Det skriver Fødevarestyrelsen på dens kampagneside “Med med mindre kemi“.

Nitrit kan være med til at udvikle nitrosaminer, som ifølge Fødevarestyrelsen kan være kræftfremkaldende.

Ifølge Samvirke er nitrit dog også med til at holde bakterien, der kan give pølseforgiftning, i skak.

Derudover er nitrit med til at holde på den flotte, lyserøde farve i kødet.

Grænseværdierne for hvor meget nitrit, der må være i danske fødevarer er i øvrigt væsentligt lavere end i udlandet, så blot ved at købe dansk pålæg, er man allerede sikret en lavere nitritværdi, end hvis man køber udenlandsk ifølge Fødevarestyrelsen.

I galleriet ovenfor kan du se gode tips til, hvordan du begrænser dit indtag af nitrit.

Del din kommentar