Skip to main content

Pasproblemer? Det kan du gøre

Op mod 2500 danskere møder i lufthavnen med et pas, der er udløbet. Du kan stadig komme afsted, men får en dårlig og dyr start på din ferie.

Det er vigtigt at være i lufthavnen i god tid, så du kan nå det uforudsete. Foto: Colourbox.com (Modelfoto)

Det er vigtigt at være i lufthavnen i god tid, så du kan nå det uforudsete. Foto: Colourbox.com (Modelfoto)

Taskerne er pakket, solbrillerne er solidt placeret i panden, og passet er i håndbagagen.

Men har du husket at tjekke, om passet endnu er gyldigt?

Hvert år begår mange danskere den fejl, at de tropper op i lufthavnen med et pas, de reelt set ikke kan bruge.

Skal du ud at rejse i lang tid, har du nok gjort dig rigeligt med forberedelser og også tjekket dit pas, men er det blot en forlænget weekend, du skal afsted på, kan du nemt have glemt at tjekke passet.

Mød i lufthavnen i god tid

Opdager du aftenen før, at dit pas er ugyldigt, kan du ikke gøre andet end at være i lufthavnen i god tid.

Når Borgerservice har lukket, er det nemlig politiet, der skal udstede dit pas. Det plejer dog heller ikke at være et problem, siger Hans Lykke, der er politikommissær og sekretariatsleder i Grænsekontrolafdelingen, bedre kendt som politiet i Kastrup Lufthavn.

– Det er i tjek-ind, at man opdager, at ens pas er ugyldigt. Hvis man er kommet i god tid, som man skal, har man tid til at få lavet et nyt, beroliger han.

Nødpas

Du kan også have mistet eller fået stjålet dit pas på vej til lufthavnen. Det kan sagtens lade sig gøre at få udstedt et såkaldt nødpas, selv om du ikke har legitimation.

– Vi kan stille kontrolspørgsmål, så vi kan verificere identiteten på den person, der står her uden papirer. Vi har adgang til folkeregisteret, så det kan være ting som din mors fødselsdag, eller hvor du sidst havde adresse, siger Hans Lykke.

Skal du have et nødpas udstedt, skal du bruge 600 kroner og et pasfoto, som kan tages i lufthavnen. Det lader til, at danskerne i stigende grad er glemsomme, uheldige eller vovede.

I 2015 måtte i alt 2120 nødpas udstedes af politiafdelingen i lufthavnen. I april det år udstedte man 171 nødpas, hvor man til sammenligning i denne april udstedte 229.

Er det mindre end tre måneder siden, at dit pas udløb, kan du nøjes med at få et stempel, der forlænger passets gyldighed til slutningen af din rejse plus seks måneder.

Fraråder at møde op med ugyldigt pas

Kommunikationschef i Spies, Torben Andersen, fraråder dog, at man lader tilfældighederne råde.

– Det er en god idé lige at tjekke sit pas i god tid, inden man skal på ferie, for det kan godt give nogle grimme oplevelser, tilråder Torben Andersen.

Uanset hvor du skal hen, skal du have dit pas med dig.

Selv om 19 lande er med i Schengen-aftalen, og paskontrollen i mange landet er ophævet, skal vi danskere altid have pas med i udlandet.

Modsat de fleste andre nationer, eksempelvis Sverige, har vi nemlig ikke ID-kort.

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar