Al den død får mig til at leve livet

Lily Weiding har været begunstiget med store teaterroller. Sidste år mistede hun sin mand, skuespiller Morten Grunwald. Den 22. oktober fylder hun 95 år.

Lily Weiding fylder 95 år den 22. oktober. Her ses hun sammen med sin mand, skuespilleren Morten Grunwald, der døde sidste år. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Ingen teaterhistorie uden Lily Weiding. Hun er så tæt forbundet med dansk scenekunst, at hendes navn uvilkårligt dukker op.

Den 22. oktober fylder hun 95 år og kan se tilbage på næsten otte årtier som skuespiller. Mest på teatret, men også på tv og film.

Artiklen fortsætter under videoen.

Som da hun i 1986 havde en af de bærende roller i DR’s “Jul på Slottet”, der siden er genudsendt flere gange. Her spillede hun over for kongen i skikkelse af sin nu afdøde mand, Morten Grunwald.

Fart over feltet

Det hele begyndte på Frederiksberg Teater, hvor Lily Weiding debuterede i 1942 som Emily i stykket “Vor By”.

Året efter blev hun optaget på Det Kongelige Teaters elevskole, og det var her på nationalscenen, at hun siden fik flere store roller.

Men hun har også været engageret på Odense Teater, Husets Teater, Betty Nansen Teatret og Bristol Teatret.

Hun har selv fortalt, at hendes yndlingsrolle er Rosalinde i Shakespeares “Som man behager”, som hun spillede først på Odense Teater og siden på Det Kongelige Teater.

Elsket af anmelderne

Gennem årene har Lily Weiding modtaget flere priser, blandt andet fik hun i 1999 en Reumert for præstationen i “Aske til aske – støv til støv” på Husets Teater.

Roser fra anmelderne har der også været mange af. Som da anmelder på Politiken Ebbe Mørk beskrev hende som “Altid prima, aldrig donna” med tilføjelsen “en stor skuespiller, der bevidst har styret uden om en primadonnastatus i sin sikre balance mellem stor kunst og ærligt arbejde”.

Lily Weiding har oplevet mange sorger i sit liv. Hun mistede i en tidlig alder sine tre brødre til sygdom, og hendes tre ægtemænd er også døde.

Den første, Siegfried Johansen, tog sit eget liv, den anden, skuespiller Mogens With, fik et pludseligt hjertestop, og den seneste, Morten Grunwald, døde sidste efterår af kræft.

De to traf hinanden på Det Kongelige Teater, boede sammen fra 1965 og blev gift i 1980 i New York.

Lever i nuet

Efter hans død fortalte Lily Weiding i et interview med Politiken, at al den død, hun har været omgivet af, har fået hende til at leve livet, som om der ikke er noget bagefter.

– Man kommer ikke op nogen steder eller hen nogen steder. Vi er kun her lige nu sammen med de mennesker, vi møder. Og mere magi behøver man faktisk ikke.

Lily Weiding er mor til tre døtre. De to ældste, Xenia og Julie, har hun fra ægteskabet med Mogens Wieth, og den yngste, Tanja, fik hun med Morten Grunwald.

Julie Wieth er fulgt i sine forældres skuespillerfodspor, mens Xenia er journalist og Tanja caster.

Powered by Labrador CMS