Skip to main content

Politimorderen Palle Sørensen er død

Han er den, der har siddet længst i fængsel i Danmark. I 1965 dræbte han fire unge betjente.

Den firedobbelte politimorder Palle Sørensen i sit hjem i Valby den 11. november 2007. Palle Sørensen, der blev dømt for drabet på fire betjente, er død. Han blev 90 år. KLIK for flere billeder. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2018)
Den firedobbelte politimorder Palle Sørensen i sit hjem i Valby den 11. november 2007. Palle Sørensen, der blev dømt for drabet på fire betjente, er død. Han blev 90 år. KLIK for flere billeder. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2018)
Her ses Palle Sørensen i sin celle den 15. januar 1982. Han blev 90 år. (Foto: Steen Friis/Scanpix 2018).
Her ses Palle Sørensen i sin celle den 15. januar 1982. Han blev 90 år. (Foto: Steen Friis/Scanpix 2018).
Den firedobbelte politimorder Palle Sørensen i sit hjem i Valby den 11. november 2007. Palle Sørensen, der blev dømt for drabet på fire betjente, er død. Han blev 90 år. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2018).
Den firedobbelte politimorder Palle Sørensen i sit hjem i Valby den 11. november 2007. Palle Sørensen, der blev dømt for drabet på fire betjente, er død. Han blev 90 år. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2018).

Danmarks nok mest berømt drabsmand, Palle Sørensen, er død – 90 år gammel.

Det skriver TV 2.

I 1965 skyder og dræber den dengang 38-årige Palle Sørensen fire betjente. Han affyrer i alt 15 skud mod betjentene, der alle bliver dræbt på stedet.

12 af skuddene rammer deres mål. Tre af betjentene var 24 år gamle – den sidste var fyldt 28 år.

– I virkeligheden er Palle Sørensen blevet en myte. De fire drab i 1965 gør noget for vores selvforståelse, de ændrer hele samfundet. Det gav anledning til, at politiet skulle være bevæbnet, når man var på patrulje. Man skulle have sin pistol med, siger Frank Bøgh, der er tidligere politimand og forfatter, til TV2.

Frank Bøgh har mødt Palle Sørensen mange gange og blandt andet skrevet bogen ‘Palle Sørensen. Politimorder’.

– Jeg kunne ikke udholde tanken om fængsel igen. Bune og jeg besluttede at skyde en betjent hver. Men da vi stod ud af bilen, flygtede Bune. Så stod jeg der med to politimænd, forklarede Palle Sørensen i 2012 til Jyllands-Posten.

Forsøger at slippe væk

Konfrontationen med de to politifolk kommer dog først efter, at Palle Sørensen gennem 45 minutter har forsøgt at ryste patruljevognen af sig. Gennem småveje, ud forbi lufthavnen – tilbage mod Amager Strandvej. Her tager indbrudstyvene farten af den hvide Simca og holder ind til siden nær Kastrupfortet.

Politibilen med to betjente fra Tårnby Politistation suser forbi, og føreren vrider rettet rundt og blokerer vejen foran Simcaen. Betjenten stiger ud fra forsædet samtidig med, at Bune og Palle Sørensen åbner deres bildøre. Begge er bevæbnede, men hvor Bune tager chancen og stikker af, står Palle Sørensen alene tilbage med en 9mm FN-pistol i hånden og politibilens fører foran sig.

Skyder betjenten i baghovedet

Han tager et par skridt hen mod betjenten og affyrer de første skud, da der er et par meter mellem dem. Derefter går han hen til politibilen og dræber den anden betjent med flere skud. Den første betjent er stadig i live og forsøger at kravle bort, men Palle Sørensen løfter igen pistolen.

Han går helt hen til ham og skyder ham igen – denne gang i baghovedet – på en måde, så det senere er beskrevet som en ren likvidering.

Palle Sørensen løber tilbage til den hvide Simca og trykker igen hårdt på speederen – men nu er jagten på ham for alvor gået ind. Allerede ved Øresundsvej på Amager Strandvej holder en blinkende patruljebil på tværs af vejbanen – den desperate drabsmand får dog kastet Simcaen ud på cykelstien og forbi, men selvom han i høj fart svinger ind på Praghs Boulevard og fortsætter mod Vermlandsgade, stopper jagten ikke.

Endnu en politibil

Igen får Palle Sørensen øje på en politibil i bakspejlet, og igen er han tvunget til at standse, mens betjentene kører ind foran ham.

Betjenten, der fører bilen, stiger ud først, og uden at sige et eneste et ord skyder Palle Sørensen ham gennem hjertet. Han fortæller senere under forhør, at han ikke kan huske detaljerne omkring drabene – men sikkert er det, at han går hen til politibilen – at han skyder den betjent, der sidder tilbage i bilen, flere gange på klos hold.

– Da jeg havde skudt den første, følte jeg, at der ikke var nogen vej tilbage. Men jeg fortrød allerede minutterne efter, har Palle Sørensen sagt til Jyllands-Posten.

Palle Mogens Fogde Sørensen, der den 18. september 1965 dræbte fire politibetjente på Amager. Palle Sørensen, der blev dømt for drabet på fire betjente, er død. Han blev 90 år..(Foto: Ukendt/Scanpix 2018)

Konfronteret med de fire drab er den 38-årige drabsmand ved at bryde sammen. Men det er ikke fordi, han har skudt fire politifolk, det er fordi, hans pistol er tom.

– Det går op for ham, at han ikke kan forsvare sig længere, og nu skal han dø, siger Frank Bøgh.

– Men da han kører de sidste par hundrede meter ned mod Christmas Møllers Plads og finder ud af, at der ikke er nogle efter ham, så falder han ned igen, siger Frank Bøgh.

Melder sig selv

Palle Sørensen stikker af, men om aftenen går det op for ham, at han ikke kan tage hjem. Den samlede politistyrke i København er kaldt på arbejde, der er bevæbnet politi alle steder.

I stedet vælger han af egen fri vilje at køre ind til Politigården i København, hvor han klokken 20.25 henvender sig til den vagthavende betjent.

Den 18. marts 1966 bliver han idømt fængsel på livstid – en dom, der stadfæstes af Højesteret 24. august samme år.

Først 4. maj 1998 blev han benådet, 71 år gammel. Da havde han afsonet i alt 32 år, 7 måneder og 15 dage for de fire drab.

Han er dermed den person, der har siddet længst tid i fængsel i Danmark.

Kilde: TV2.

Del din kommentar