Skip to main content

Præsidentvalg: Hvornår kåres vindere

Der er endnu ikke udråbt en officiel vinder af det amerikanske præsidentvalg - selvom Joe Biden anses for at have sikret sig embedet

TOPSHOT – (COMBO) This combination of pictures createdAlt tyder på, at vindere af det ameqrikanske præsidentvalg bliver Joe Biden – men han er endnu ikke officielt udråbt som vinder. Arkivfoto: Scanpix.

TOPSHOT – (COMBO) This combination of pictures createdAlt tyder på, at vindere af det ameqrikanske præsidentvalg bliver Joe Biden – men han er endnu ikke officielt udråbt som vinder. Arkivfoto: Scanpix.

Amerikanerne venter stadig på det endelige resultat af valget, hvor der var valgdag i tirsdag.

Ifølge Anders Agner Pedersen, chefredaktør på netmediet Kongressen.com ser det dog ud til, at der kan kåres en vinder af præsidentvalget i løbet af weekenden.

– Joe Biden er sejrssikker. Han synes tallene er så gode, at han forventer at ende som vinder, siger Anders Agner Pedersen.

Sådan er stillingen i afgørende svingstater

Selv om Joe Biden har førertrøjen på, så er han endnu ikke over målstregen med de 270 valgmænd. Ifølge nyhedsbureauet AP’s prognoser har Biden lørdag morgen 264 valgmænd mod 214 til Trump. Sådan har stillingen været i cirka halvandet døgn ifølge prognosen.

Her er et overblik over de delstater, der lørdag morgen dansk tid stadig ikke har færdiggjort optællingen af stemmer, og hvor AP endnu ikke har følt sig sikker nok til at udråbe en vinder.

Med den seneste melding om optællingen i Georgia ser det sådan ud:

* Georgia (16 valgmænd):

Biden har 7248 flere stemmer end Trump. Forskellen er så lille, at kandidaterne står til at have fået henholdsvis 49,4 procent og 49,3 procent af stemmerne. 99 procent af de forventede stemmer er talt op.

Ifølge mediet NPR ligger kandidaterne så tæt, at ingen tv-stationer kommer til at kunne udråbe en vinder, før resultatet er officielt. Ifølge NPR vil Georgia officielt erklære en vinder 20. november.

* Pennsylvania (20 valgmænd):

Biden fører lørdag morgen med knap 29.000 stemmer, hvilket giver ham 49,6 procent mod Donald Trumps 49,2. Omkring 99 procent af de forventede stemmer er talt op.

Et resultat her kan være flere dage undervejs, for Pennsylvania godkender indkomne brevstemmer tre dage efter valget – fredag – hvis de er poststemplet og sendt senest på valgdagen.

* Nevada (6 valgmænd):

Joe Biden har cirka 22.700 flere stemmer end Donald Trump. Det svarer til 49,8 procent til Biden og 48 procent til Trump. 87 procent af de forventede stemmer er talt op.

* North Carolina (15 valgmænd):

Trump fører med 50,1 procent mod 48,7 procent til Biden. Det svarer til en forskel på cirka 76.500 stemmer.

I staten kan der ifølge Bidens kampagneteam gå “adskillige dage”, før stemmerne er talt op. Delstaten tillader indkomne brevstemmer helt frem til den 12. november, hvis de er poststemplet og afsendt senest på valgdagen tirsdag. 99 procent af de forventede stemmer er talt op.

* Arizona (11 valgmænd):

Biden fører med cirka 30.000 stemmer. Der står 49,7 procent mod 48,8 procent i Bidens favør. 90 procent af de forventede stemmer er optalt.

AP og Fox News har på baggrund af egne prognoser erklæret Biden som vinder af Arizona, som har 11 valgmænd. Men tv-stationer som CNN og NBC har endnu ikke erklæret en vinder i staten, hvor Trump haler ind.

Del din kommentar