Pral med parforhold er tegn på lavt selvværd

“Ikke nu igen…” Dine Facebook-opdateringer kan være mere irriterende, end du selv er klar over. Foto: iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

De fleste af os har en ven (eller flere) på Facebook, der konstant deler billeder af deres #EnesteEne og #Soulmate. De har højst sandsynligt rigtig dårligt selvværd

Ny forskning bekræfter, hvad mange har tænkt: Poster du om dine bedrifter og succes, er du typisk narcissist.

Psykologer ved Brunel Univeristy London undersøgte Facebook-brugere, for at afklare personligheds-træk, som præger de emner, de vælger at dele på Facebook.

data blev samlet fra 555 personer, som svarede i et online spørgeskema. Herefter blev de fem store personligheds-træk målt: Ekstroversion (udadvendt), neurotisme, åbenhed, behagelighed og samvittighed. Desuden blev træk som narcissisme og selvværd også undersøgt, skriver Metro.

Her er, hvad psykologerne fandt ud af:

– Personer med lavt selvværd poster oftere om deres romantiske partner – det kan også være tegn på at parforholdet ikke fungerer.

– Narcissister poster oftere om deres bedrifter – det skyldes et behov for at blive anerkendt og “godkendt” af deres Facebook community. Disse opdateringer modtager også flere Likes og kommentarer, hvilket indikerer, at narcissisters pral bliver forstærket af den opmærksomhed, de kræver.

– Narcissister skriver også mere om deres kost og motions-rutiner – de bruger Facebook til at broadcaste den indsats de lægger i deres fysiske fremtræden.

– Samvittighedsfulde menesker er mere tilbøjelige til at lave opdateringer om deres børn.

Kom som en overraskelse for psykologerne

Underviser i psykologi doktor Tara Marshall fra Brunel University London fortæller:

– Det kommer måske som en overraskelse, at Facebook-opdateringer er en spejling af folks personlighed. Men det er vigtigt at forstå, hvorfor folk skriver om bestemte emner på Facebook, fordi deres opdateringer måske bliver forskelligt “belønnet” med Likes og kommentarer. De, der får flere Likes og kommentarer får typisk fordelene ved social inklusion, hvor de, der ikke får nogle føler sig udstødt, siger hun og fortsætter:

– Selvom vores resultater tyder på, at narcissisters pral bærer frugt, fordi de får flere Likes og kommentarer, kan det være, at deres Facebook-venner mest af alt er høflige, men i al hemmelighed hader de sådanne egoistiske udstillinger.

– Bedre forståelse af, hvordan ens opdateringer bliver opfattet af venner, kan hjælpe folk med at undgå emner, der irriterer mere, end de underholder, slutter hun.

Powered by Labrador CMS