R og EL revser ny integrationsydelse

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Udgivet Opdateret

Blå bloks nye integrationsydelse vil skade integrationen og skubbe flygtningefamilier ud i fattigdom.

Sådan lyder anklagen fra de Radikale og Enhedslisten, der revser aftalen om en ny integrationsydelse på SU-niveau, som regeringen og de øvrige borgerlige partier har indgået onsdag.

»Jeg er meget bekymret for den ydelse, som de blå partier nu indfører. Man har faktisk forsøgt sig med noget lignende før – nemlig starthjælpen. Og der var ét resultat: At fattigdommen – ikke mindst blandt børn – voksede markant,« siger Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

En enlig asylansøger uden børn vil fremover få 5.945 kroner i integrationsydelse om måneden – det er næsten en halvering i forhold til kontanthjælpen, der er på 10.849 for denne gruppe.

For de asylansøgere, der har børn, vil der være et forsørgertillæg. Det vil eksempelvis betyde, at en enlig med børn vil få 11.888 kroner om måneden med den nye ydelse. Kontanthjælpssatsen for denne gruppe er på 14.426 kroner.

Og det vil for det første betyde, at en gruppe mennesker, der i forvejen har det rigtig svært, vil få det endnu sværere, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

»For det andet er det også bare ekstremt dumt, hvis man gerne vil god integration. For de her mennesker får så stram en økonomi, at de bliver isolerede, og det er noget af det dummeste, man kan gøre, hvis man gerne vil god integration,« pointerer hun.

Tager man højde for børnetilskud og fratrækker boligudgifter og betaling af daginstitution, vil en familie med tre børn på den nye ydelse få et rådighedsbeløb, der er 4.300 kroner mindre, end hvis de var på kontanthjælp. En enlig uden børn vil have 3.000 kroner mindre til sig selv om måneden.

Og der er mange penge, betoner Johanne Schmidt-Nielsen.

»Priserne på bleer, mad, børnetøj og medicin her i Danmark er jo præcis den samme for familier, der er kommet hertil som flygtninge, som den er for os, der er født her. Og vi risikerer simpelthen, at endnu flere vil blive sat ud af deres boliger, og at antallet af børn, der vokser op i fattigdom her i landet, vil vokse markant,« siger EL-ordføreren.

Samme toner lyder fra de Radikale, hvor udlændingeordfører Zenia Stampe (R) også minder om starthjælpen, der blev afskaffet i 2011 under den daværende SRSF-regering.

»Den resulterede i, at der kom lidt flere i arbejde, men desværre var der mange, mange flere, som blev dybt marginaliserede og dermed fik endnu sværere ved at integrere sig og klare sig i det danske samfund,« siger hun.

Zenia Stampe mener samtidig, at det er »et faktum«, at asylansøgerne vil blive skubbet ud i fattigdom, når den nye integrationsydelse træder i kraft.

Idéen med ydelsen er blandt andet, at det skal gøres mindre attraktivt at søge asyl i Danmark, men den effekt kommer regeringen til at spejde langt efter, spår Zenia Stampe.

»Jeg tror ikke et øjeblik på, at det her har nogen som helst indflydelse på, hvor mange asylansøgere der søger mod Danmark. Det, der først og fremmest har betydning, er jo de krige og konflikter, som flygtningene flygter fra. Og når de så søger mod os, så tror jeg ikke, det er de konkrete overførselsindkomstniveauer, de stiler efter,« siger hun.

Powered by Labrador CMS