Skip to main content

Rød hud kan komme af andet end for megen sol

Er man meget rødmosset bør man søge læge, og er en, man kender, meget rødmosset, bør man opfordre vedkommende til det. Årsagen er, at man kan lide af en potentielt livstruende sygdom.

Er du meget rødmosset, bør du overveje at søge læge. Genrefoto.

Er du meget rødmosset, bør du overveje at søge læge. Genrefoto.

En væsentlig mængde danskere lever med en potentielt livstruende sygdom. Det kommer til udtryk ved, at man er meget rødmosset, men rødmen gemmer på noget helt andet. Det skriver Videnskab.dk. Sygdommen hedder, på latin, polycytæmia vera, hvilket på dansk kan oversættes til “for mange celler i blodet.”

Det passer meget godt med, at det netop er det, der er problemet; lider man af polycytæmia vera, har man for mange røde blodlegemer i blodet. Det er et problem, skriver Videnskab.dk. Det kommer fysisk til udtryk ved, at man er meget rødmosset, og er man det, eller kender man end, der er det, bør man sætte sig ind i, hvad lidelsen er, og hvad der kan følge med den.

Har man for mange røde blodlegemer, risikerer man blodpropper, der kan være livstruende, skriver Videnskab.dk.

Er du meget rødmosset?

Sundhed.dk skriver om polycytæmia vera, at en indikation på, at man har for mange røde blodlegemer, blandt andet er synligt i kraft af et rødmosset ansigt og rødmossede håndflader. Hvis din hud kløer, efter du har taget et varmt bad, er det også en indikation på, at du lider af fænomenet.

Blandt de større problemer ved polycytæmia vera er, at sygdommen kan udvikle sig til blandt andet myeloid leukæmi, der kan være en dødelig sygdom, hvis den ikke behandles.

Kan føre til kræftsygdom

Polycytæmia vera påvises, ifølge Sundhed.dk, i cirka 100 personer årligt. Man kan ikke blive helbredt for sygdommen, men via blandt andet åreladning, kan man øge ens livslængde betydeligt, ifølge Sundhed.dk.

Kræftens Bekæmpelseskriver, at antallet af personer, der dør af sygdommen myeloid leukæmi, er faldet de seneste 20 år.

Ifølge Videnskab.dk, skal man gå til læge, hvis man synes, at man lider af ekstrem rødmossethed, og faktisk anbefaler Videnskab.dk, at man bringer emnet op, hvis man har en pårørende, der ser meget rødmosset ud.

Del din kommentar