Rugbrød mindsker risiko for sygdomme

Et nyt dansk studie viser, at særligt fuldkorn fra rugbrød fremmer sundheden, mens gluten slet ikke er så usundt som så.

Udgivet Opdateret

Der bliver sparket nogle myter til vægs om brød og kornprodukter i en ny dansk undersøgelse foretaget af forskere ved forskningscentret Gut, Grain and Greens på Danmarks Tekniske Universitet.

Baggrunden for undersøgelsen er at kortlægge, hvordan brød og kornprodukter påvirker vores tarmbakterier og vores sundhed generelt. Målet var at finde sammenhænge mellem korn i kosten, tarmbakterier og risikofaktorer for diabetes og hjertekarsygdom.

Undersøgelsen har ført til nogle spændende opdagelser, skriver videnskab.dk.

Rugbrød er sundt

I flere af de studier som centret har foretaget, er det bevist at fuldkorn har en god effekt på flere inflammationsmarkører, som med andre ord betyder, at en kost rig på fuldkorn kan nedsætte risiko for type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

Artiklen fortsætter under videoen

Ved at undersøge biomarkører i urinen fra studiets testpersoner fandt de ud af, at særligt et højt indtag af fuldkorn fra rug hang sammen med et fald i inflammationsmarkører.

Gluten ingen betydning

Studiet belyste også en anden spændende ting, som måske kan få danskerne til at løfte øjenbrynet.

Det er med tiden blevet populært for danskerne at mindske glutenindholdet i deres kost. Nogle er så ekstreme, at de totalt fjerner gluten fra deres kost.

Men set i forhold til at mindske risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme har gluten ingen betydning. Studiet påviste, at det ikke gjorde nogen forskel om testpersonerne havde fjernet gluten fra deres kost. Deres inflammationsniveau var uændret.

Powered by Labrador CMS