Så mange har løjet om prævention

Både mænd og kvinder er lige gode om at lyve om prævention, viser ny undersøgelse.

– Det overrasker mig ikke, at tallet er så lavt. Kvinder, der stjæler mænds sæd, er alligevel ikke så stort et samfundsproblem, siger Lise Holmfjord, som er forkvinde for Dansk Kvindesamfund. Foto: DANIEL MUNOZ/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Blot to procent af danske kvinder har nogen sinde løjet for en sexpartner om, at de bruger prævention eller er sterile – og mindre end en halv procent har gjort det mere end én gang. Det viser en måling, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk blandt 1.007 repræsentativt udvalgte danskere.

Måling viser også, at mænd og kvinder på dette punkt er præcist lige ærlige. Blandt mændene er det nemlig også to procent, som har løjet.

– Det overrasker mig ikke, at tallet er så lavt. Kvinder, der stjæler mænds sæd, er alligevel ikke så stort et samfundsproblem, som det er blevet gjort til i denne debat, siger Lise Holmfjord, som er forkvinde for Dansk Kvindesamfund, til Avisen.dk.

Nyt liv i debatten

For nyligt har tv-dokumentaren “Ufrivillig Far” på Danmarks Radio givet nyt liv til en jævnligt tilbagevendende debat om, hvorvidt mænd bør have ret til såkaldt juridisk abort.

I debatten er der blandt andet blevet henvist til, at hver tiende kvinde ifølge en britisk undersøgelse har snydt manden til at gøre sig gravid. Den britiske undersøgelse er dog blevet kritiseret for sin metode.

De nye danske tal bringer nogle tiltrængte nuancer til debatten, siger Karen Sjørup, som er kønsforsker ved Roskilde Universitet.

– Det nuancerer billedet, at der er snyderi på begge sider. Mænd er ikke bare godtroende, og kvinder er ikke snigere, som vil have en mand i nettet, siger hun til Avisen.dk.

Hun går dog principielt ind for juridisk abort til mænd, fordi hun vurderer, at færre regler på området vil medføre, at der bliver ført flere børn.

Uvist hvor mange graviditeter der er pga. præventionsløgn

Hvor stor en andel af de to procent, som er endt med en graviditet som følge af præventionsløgnen, kan man ikke se ud fra rundspørgen fra Wilke. Men antallet er meget begrænset – især når det handler om sex mellem mere løse bekendtskaber, vurderer Mai Heide Ottosen, som er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), hvor hun blandt andet har undersøgt familiekonstellationer.

– Vi ved fra tidligere undersøgelser, at langt de fleste børn bliver født ind i en kernefamilie eller en konstellation, hvor moderen og faderen danner par ved tidspunktet af barnets fødsel. At mange bliver skilt senere, er så en helt anden historie, siger hun.

Når man får indtryk af, at problemet med kvinder, der snyder mænd til at blive far er langt mere udbredt, skyldes det magtesløshed hos ufrivillige fædre og deres pårørende, mener Lisa Fjordholm fra Dansk Kvindesamfund.

En mand, som bliver ufrivillig far, kan nemlig i situationen føle sig snydt, selvom kvinden reelt ikke har snydt ham – for eksempel i de tilfælde, hvor præventionen svigter, og kvinden beslutter at gennemføre den uplanlagte graviditet.

Her er løsningen dog ikke juridisk abort, men mere rådgivning og støtte til dem, som står i situationen, mener Lisa Fjordholm.

Powered by Labrador CMS