750.000 danskere i diabetes-fare – er du en af dem?

Voldsomt mange er i farezonen for at udvikle diabetes. Er du en af de 750.000? Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

200.000 danskere har diabetes uden at vide det og hele 750.000 er i risikozonen. Se her, hvordan du mindsker risikoen.

Mange kender venner eller familie, der altid har en banan i tasken, eller som får et skud insulin inden middagsmaden. Det burde du måske selv gøre, for du kan selv være i risikozonen.

Foruden de 320.000 danskere, der har konstateret enten type 1 eller 2 diabetes, er der 200.000 danskere der går rundt med diabetes, uden at vide det.

Så er der svimlende 750.000 danskere, der er i risikozonen for at udvikle det, viser tal fra Diabetesforeningen.

– Vi er ret sikre på, at 200.000 danskere går rundt med type 2-diabetes uden at vide det. Det kan de sagtens have i en små ti år, uden at få gjort noget ved det. De kommer først til lægen, når de får dårligt hjerte som følge af manglende behandling, fortæller kommunikationschef i Diabetes Foreningen, Morten Jakobsen, til Ritzau Fokus.

Var de kommet tidligere, kunne de ikke bare have undgået hjerteproblemerne – de kunne også have haft et langt bedre liv, forklarer han videre.

– Vi ser nogen gange på hospitalerne, at folk kommer ind med en blodprop i hjertet eller i hjernen og så viser det sig, at de rent faktisk også har diabetes, som ikke har været erkendt tidligere, siger Ulrik Pedersen-Bjergaard, overlæge ved Hillerød Hospital, til Ritzau Fokus.

Generne bestemmer

Typiske følgesygdomme hvis man ikke får gjort noget ved sin diabetes i tide er åreforkalkning, hjerte-kar-sygdomme, blodpropper og problemer med hjerte og nyre.

Det ligger i vores gener, hvor høje vi bliver og hvilken øjenfarve vi får, men det ligger også i vores gener, hvor modstandsdygtige vi er over for forhøjet blodsukker. Det er dog ydre faktorer, der i sidste ende gør forskellen, hvis du er blandt de 750.000 danskere i risikogruppen.

– Man kan fødes med en øget risiko for at få diabetes, men det arbejder sammen med den livsstil, vi har. Stillesiddende arbejde og fast food fyldt med kulhydrater og fedt eksempelvis. Dårlig livsstil og deraf følgende overvægt øger risikoen markant, siger Ulrik Pedersen-Bjergaard.

Problemet for de potentielle diabetikere er blot, at diabetes er svær for en læge at få øje på, før blodtrykket stiger og man udvikler diabetes.

– Vi ved, at en tredjedel af de 750.000 potentielle diabetikere vil udvikle diabetes inden for en årrække, alt afhængig af deres livsførelse. Hvis man fik fat i dem nu og fik dem til at ændre deres livsstil, ville de måske ikke få det, siger Morten Jakobsen.

Den bedste måde at holde diabetes fra døren er altså at forebygge det ved at leve sundt. Nedenfor kan se en række råd til, hvordan du mindsker risikoen gennem din livsstil.

 

Forebyggelse af diabetes:

– Du bør leve efter de officielle kostråd: Spis 600 gram frugt og grønt om dagen, spis varietet og ikke for meget, spar på det røde kød og spis efter madpyramiden. Find resten af rådene på altomkost.dk

– Alkohol og tobak har ikke direkte indflydelse på diabetes, men alt usundt kan fremskynde sygdommens udbrud.

– Frugtsukker er fint, men du bør undgå så meget af den tilsatte, hvide sukker, du kan.

– Symptomer, på at man kan være disponibel over for diabetes, er typisk træthed, sløret syn og infektioner.

– Har én af dine forældre diabetes, har du 40 procents risiko for selv at få det. Har de begge, er sandsynligheden 80 procent.

Kilde: Klinisk diætist i Diabetesforeningen Susanne Elman Pedersen & Altomkost.dk.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS