Så ofte bør du rengøre din elkedel

Hvor meget du bruger elkedlen, har også betydning for, hvor ofte du bør afkalke den

Udgivet Opdateret

Vi laver kaffe og te på hjemmekontorerne som aldrig før, og det har sat mange elkedler på overarbejde.

Men er du træt af at koge vand fra en elkedel fyldt med hvide kalkflager, så kan en kontinuerlig afkalkning på det rette tidspunkt få dem til at forsvinde og være med til at sikre, at du ikke skal ud og investere i en ny kedel foreløbig.

– Hvis man ikke afkalker sin elkedel jævnligt, vil der komme kalkaflejringer, fordi vi har enormt meget kalk i det danske drikkevand, siger Ann-Alicia Thunbo Ilskov, der er en af forfatterne bag hjemmesiden www.husmoderen.dk og bogen “Hold da helt hus”.

Udover at fjerne kalk kan du ved at afkalke elkedlen også forlænge dens levetid, vurderer Forbrugerrådet Tænk.

Men hvor ofte du skal gøre det, afhænger dog af, hvor tit du bruger den, og her kan altså være en forskel, hvis dine daglige kopper kaffe pludselig bliver indtaget derhjemme i stedet for på kontoret.

– For nogle vil det være en gang om ugen, mens andre kan nøjes med en gange om måneden, forklarer Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

– Bruger man sin elkedel syv gange i løbet af en dag, så kan det godt være, man skal afkalke den hver fredag, fortsætter hun.

Sæt ind tidligt

Du ved, det er tid til en afkalkning, når du spotter de første kalkaflejringer. Begynd med at fjerne det løstsiddende kalk i elkedlen med en opvaskebørste.

Fyld herefter elkedlen halvt op med lagereddike og halvt op med vand. Sæt blandingen til at koge, og lad den stå i cirka en time. Herefter skrubber du den ren med en svamp og koger elkedlen igennem med rent vand to gange.

– Hvis man bare ikke kan skrubbe den ren med lagereddike, så kan man bruge eddikesyre, siger Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Mens Videncentret Bolius anbefaler, at blandingen består af fire deciliter vand og en deciliter eddikesyre, så råder Ann-Alicia Thunbo Ilskov til, at du fylder elkedlen halvt op med eddikesyre og halvt op med vand.

Herefter koger du det op og lader det stå så længe som muligt. Dog gerne mere end en time. Til sidst kan du hælde blandingen ud og skrubbe elkedlen ren med en svamp.

– Man skal undgå at indånde de kraftige dampe og huske at bruge handsker, da huden ikke har godt af syren, tilføjer Ann-Alicia Thunbo Ilskov.

Den skal tømmes for vand

Husk desuden at tømme elkedlen for vand, hver gang du ikke bruger den, da det ligeledes kan have betydning for, hvor hurtigt din elkedel kalker til.

Glemmer du at afkalke elkedlen, så sker der dog ikke noget ved at lade de små flager ligge.

– Der er ikke noget farligt ved kalken, men det kan se grimt ud og dermed være til gene for forbrugeren, siger Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor på Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU.

Faktisk er det helt naturligt, fordi der, alt efter hvor i Danmark du bor, er større eller mindre mængder kalk i det vand, der kommer ud af vandhanen.

Bor du i et område, hvor drikkevandet er hårdt, har det et højt kalkindhold, hvilket kan forværre genen.

Newsbreak.dk har samlet en udførlig guide til, hvordan man korrekt bør afkalke sin elkedel.

Se guiden i galleriet ovenfor artiklen.

Powered by Labrador CMS