Så ofte bør du skifte din tandbørste

En gammel tandbørste giver dårlig og uhygiejnisk tandbørstning. Derfor bør du jævnligt holde øje med, hvordan din tandbørste ser ud.

Hvornår har du sidst skiftet tandbørste? Foto: Colourbox/free
Udgivet Opdateret

Knækkede og ødelagte børstehår, der stritter i alle retninger, og rester af mad- og tandpasta. Vores tandbørste kommer hurtigt til at bære præg af vores tandbørstevaner og bliver hurtigt slidt.

Derfor bør du nok kaste et kritisk blik på din tandbørste, inden du putter tandpasta på den næste gang.

En flere måneder gammel tandbørste kan nemlig give dårlig tand- og mundhygiejne, siger Dorte Ella Njor-Larsen, klinikleder ved Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere på Københavns Universitet.

– Over tid mister tandbørsten sin effekt, fordi hårene slides. Jo mere slidt og brugt den er, jo dårligere bliver tandbørstningen. Man bør derfor holde øje med, hvordan hårene på tandbørsten ser ud. En slidt tandbørste med knækkede og strittende hår giver nemlig ikke den samme struktur på tandbørstningen, som der bør være, siger Dorte Ella Njor-Larsen.

Kan gå ud over tænderne

Det kan gå ud over tændernes sundhed, fordi man får sværere ved at børste tænderne grundigt i hele munden.

Af hensyn til tand- og mundhygiejnen anbefaler Dorte Ella Njor-Larsen derfor at skifte tandbørsten cirka en gang om måneden.

Ifølge lektor og hygiejneekspert på Professionshøjskolen Metropol Michael René afhænger tandbørstens udskiftning også af, hvor ofte man bruger tandbørsten, og hvor godt man skyller den efter brug.

– Man kan med fordel se på, om tandbørsten er blevet for nusset. Er der tydelige tegn på, at tandbørsten er blevet for beskidt og misfarvet, skal man skifte den ud, siger Michael René.

Bakteriefyldt

En beskidt tandbørste med madrester og overskydende tandpastarester i tandbørstehårene, gør tandbørsten bakteriefyldt og uhygiejnisk.

For at holde tandbørsten så ren og effektiv som muligt, bør man sørge for at skylle og rense sin tandbørste grundigt efter hver tandbørstning.

– Man kan også vaske tandbørsten ved minimum 60 grader i vaskemaskinen, eller man kan give den en omgang kogende vand en gang i mellem for at få bakterier og madrester væk, siger Michael René.

Samtidig bør man også opbevare tandbørsten i et rent tandkrus i et skab, hvor den kan tørre, og hvor den slipper for andre badeværelsesbakterier.

– Lægger man tandbørsten et fugtigt sted, hvor den ikke kan tørre ordentligt, kan den i værste fald få et angreb af skimmelsvamp, siger Michael René.

Fakta: Gode råd om tandbørstning

– Tandbørsten kan ikke stå alene. Brug derfor gerne tandtråd eller tandstikker til at få plak, kalk og madrester helt ud af tænderne.

– Det anbefales, at man bruger en blød tandbørste. Børst altid tænder grundigt i to minutter morgen og aften. Vær aldrig for hård ved tænderne, når du børster. Det skal helst gøres blødt.

– Sørg for at skylle munden efter tandbørstningen, men ikke for meget.

Kilder: Dorte Ella Njor-Larsen og Michael René

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS