Skip to main content

Sådan fjerner du havens hvepsebo

Hvepse er irriterende, og hvis du har allergi, kan de være livsfarlige. Det er nu, du skal fjerne boet, inden hvepsene bliver aggressive.

Et frithængende hvepsebo kan fjernes med et snuptag. Foto: Claus Fisker/Scanpix (Arkivfoto)

Et frithængende hvepsebo kan fjernes med et snuptag. Foto: Claus Fisker/Scanpix (Arkivfoto)

Hvis du har et summende hvepsebo i din have, er det nu, du skal fjerne det. Hvis du venter til sensommeren, er hvepsene nemlig større og mere aggressive, og det gør det svært at fjerne boet uden at komme til skade.

Du skal dog ikke fjerne hvepseboet for enhver pris. Hvepse er nemlig nyttedyr, der hjælper med at spise små skadedyr, rådden frugt, og så kan de bestøve blomster.

– Men hvis hvepsene bor i nærheden af, hvor vi opholder os – som på terrassen eller køkkenhaven – og ofte kommer tæt på, så er det en god idé at bekæmpe det, siger Louise Møller, der er havefaglig rådgiver ved Haveselskabet.

– Hvis du vil fjerne dit hvepsebo, skal du fjerne det tidlig morgen eller sen aften, hvor hvepsene er der, og de er mindst aggressive, siger Tine Nielsen, der er fagekspert ved Bolius og redaktør for brevkassen Spørg Bolius.

Pak dig godt ind

Inden du går til hvepseboet, skal du pakke dig godt ind. En tyk trøje, handsker og særligt en hat med bred skygge med et myggenet ned over er vigtigt.

Tag en sort affaldssæk og kræng siderne ud, ligesom hvis du samler en hundelort op. Grib fat om hvepseboet, mens du holder på ydersiden af posen, og tag det tilbagekrængede stykke op over hvepseboet, luk til og slå hurtigt knude på.

– Man skal gøre det i ét tag og ikke fumle med det. Stå hellere et øjeblik og overvej, hvordan du bedst kan få fat i det, siger Louise Møller.

Læg hvepsene i fryseren

Eksperterne er enige om, at den mest humane måde at komme af med de gule insekter på er ved at lægge dem i fryseren i et par dage. Derefter kan du smide affaldssækken i skraldespanden.

Har du et hvepsebo, der sidder et svært tilgængeligt sted, er eksperterne enige om, at det er bedst at overlade til professionelle. Får du ikke fat i det og lukket dyrene inde hurtigt, kan de blive aggressive.

På størrelse med en knyttet hånd

Her i juni er et hvepsebo på størrelse med en knyttet hånd eller to, og det kan man nemt selv håndtere. Men senere på sommeren vil de nemt kunne op og være på størrelse med en fodbold.

– Hvis dit hvepsebo er stort eller svært tilgængeligt, så tilkald professionel hjælp. Hvepse og hvepsestik er ikke til at spøge med, siger Tine Nielsen.

Årsagen til at hvepse er ekstra aggressive i sensommeren er fordi, der i hvepseboet skal opbygges et nyt hierarki. Fra maj til august har hvepsene fundet materialet til deres bo, insekter til deres larver og nektar til sig selv.

Men når der ikke er mere arbejde og nye dronninger kommer til, skiller boet sig af med mange af arbejderhvepsene. De forlader derfor boet og bliver mere generende i haverne.

Det gør du, hvis uheldet er ude, og du bliver stukket af en hveps:

– Fjern brodden fra huden. Skrab den af og tryk den ikke ud. Det vil nemlig presse mere gift ind i din krop.

– Sug giften ud. Du kan købe en giftsuger på apoteket.

– Vask stikket med sæbe og vand.

– Køl det af med isterninger eller lokalbedøvende, der kan købes på apoteket.

– Er du allergisk og har ingen medicin, skal du søge læge omgående. Du må ikke selv føre køretøj i den situation, da du kan miste bevidstheden.

Kilde: NetDoktor

/ritzau/FOKUS

Del din kommentar