Skip to main content

Sådan opdager du astma

Kend symptomerne – og opdag astma i tide. Foto: Iris/Scanpix

Kend symptomerne – og opdag astma i tide. Foto: Iris/Scanpix

Kend symptomerne – og opdag astma i tide. Foto: Iris/Scanpix

Kend symptomerne – og opdag astma i tide. Foto: Iris/Scanpix

Kend symptomerne – og opdag astma i tide. Foto: Iris/Scanpix

Mange tusinde danskere lever med en ubehandlet astmalidelse, der kan være livsfarlig. Ifølge speciallæge handler det om at reagere på din krops advarsler, så du hurtigt kan få kontrol over astmaen

Antallet af astmatilfælde i Danmark er tredoblet over de seneste 30 år, og tusindvis aner stadig ikke, at de lever med en astmatilstand i lungerne. Det kan vise sig at være direkte livstruende. Lungeforeningen vurderer, at så mange som 150.000 danskere – svarende til næsten tre procent af befolkningen – lever med en ubehandlet astmalidelse. Astma giver en betændelsestilstand i lungerne, der forværres af ydre påvirkninger som for eksempel røg, fugt eller pollen samt af fysisk anstrengelse.

Astmaanfald kan være meget voldsomme og koster helt unødigt omkring 100 mennesker livet hvert år. Den kroniske sygdom kan opstå hele livet igennem. Speciallæge Imran Rashid fra privathospitalet Aleris-Hamlet forklarer om kroppens tegn på skjult astma:

– Er du lige kommet over en forkølelse eller influenza, er åndenød ganske almindeligt. Er der derimod ingen logisk forklaring på, hvorfor det kniber med at trække vejret, skal du kontakte en læge og få undersøgt lungerne for astma. Det gælder også, hvis du oplever hvæsen under udånding eller længerevarende natlig hoste med slim. Et af de tilfælde, lungeeksperter frygter allermest, er, at en person med en ikkediagnosticeret astmatilstand samtidig bliver ramt af en kraftig influenza eller lungebetændelse. Det kan føre til dødsfald.

Man kan sagtens leve et normalt liv med astma

Imran Rashid understreger, at det sagtens kan lade sig gøre at leve et normalt liv med astma, når sygdommen er under kontrol, med den rette behandling. Denne behandling består dels af forebyggende medicin med små doser binyrebarkhormon, der hæmmer betændelsestilstanden i lungerne, og dels af akutmedicin, der øjeblikkeligt udvider luftvejene under et anfald. Det er vigtigt at behandlingen justeres løbende afhængigt af sygdomsaktiviteten. Desværre har ikke alle astmatikere fuld forståelse for hvordan de skal gøre dette.

Astma er en såkaldt atopi. Den lægefaglige betegnelse dækker over genetisk bestemte lidelser, der provokerer immunforsvaret til at overreagere. Allergi og eksem hører til i samme kategori, og det er normalt med sammenfald mellem disse sygdomme. Derfor skal personer med allergi og eksem være særligt opmærksomme på astma.

– Hvor tegnene på allergi og eksem er mere åbenlyse og mærkbare, er astma en lumsk tilstand, som personer kan gå med længe, før de opdager det. De tre lidelser er tæt forbundet, og lider du i forvejen af enten allergi eller eksem, er der en øget risiko for også at udvikle astma. Da disse atopiske lidelser er arvelige, skal du også være særlig opmærksom på astma, hvis dine forældre eller søskende lider af sygdommen, uddyber Imran Rashid.

I forbindelse med helbredsundersøgelser på Aleris-Hamlet Hospitaler opdager Imran Rashid og hans kolleger ofte voksne mennesker, der lider af astma uden at vide det.

Det skal du være opmærksom på

Vær særlig opmærksom på astma, hvis du:

– Lider af åndenød

– Oplever hvæsen ved udånding

– Har længerevarende natlig hoste med slim

– Har allergi og/eller eksem

– Har forældreog/eller søskende med astma

Del din kommentar