Skip to main content

Sådan sparer du penge når du handler ind

Du kan spare penge hver eneste uge ved at ruske op i de indgroede vaner.

Hovedreglen er, at man skal holde sig til sin indkøbsliste. Men man kan sætte et lille fast beløb af til impulskøb og dermed stadig overholde sit budget, råder Mikkel Pii. Genrefoto: Colourbox. KLIK og få konkrete råd til at holde fokus når du handler ind.
Hovedreglen er, at man skal holde sig til sin indkøbsliste. Men man kan sætte et lille fast beløb af til impulskøb og dermed stadig overholde sit budget, råder Mikkel Pii. Genrefoto: Colourbox. KLIK og få konkrete råd til at holde fokus når du handler ind.
Lav en indkøbsseddel, og hold dig til den. Foto: Scanpix.
Lav en indkøbsseddel, og hold dig til den. Foto: Scanpix.
Når du bliver fristet af noget, som ikke er på indkøbssedlen, så skal du spørge dig selv mindst to gange: Har jeg virkelig brug for denne vare?
 Genrefoto.
Når du bliver fristet af noget, som ikke er på indkøbssedlen, så skal du spørge dig selv mindst to gange: Har jeg virkelig brug for denne vare? Genrefoto.
Sammenlign med normalprisen, når du ser et tilbudsskilt. Et gult skilt er ikke ensbetydende med et godt tilbud.
 Arkivfoto: Pascal Rossignol/Scanpix.
Sammenlign med normalprisen, når du ser et tilbudsskilt. Et gult skilt er ikke ensbetydende med et godt tilbud. Arkivfoto: Pascal Rossignol/Scanpix.

Æg, mælk og yoghurt står på indkøbssedlen. Men gang på gang ender der også lige en pose slik og et knaldtilbud på kaffe i kurven.

Dine indkøbsvaner kan koste dig mange unødvendige kroner – uge efter uge.

Her er fem råd til at rydde ud i indgroede vaner.

Hold fokus

Om det er børnene, der hiver dig i buksebenet og plager om slik, eller det er en spændende podcast, der brager ind i ørerne, er faktisk underordnet.

Fælles for dem er nemlig, at det er distraktioner, der får hjernen til at køre i automatgear.

Det betyder, at du kommer til at handle mere med dine følelser end den rationelle del af hjernen, forklarer Mikkel Pii, som er ejer af Retail Consulting Company.

– Derfor kommer vi ofte til at handle impulskøb eller uplanlagte ting, når vi ikke er fokuserede på, hvad der skal i kurven, siger han.

Så skru distraktionerne ned til et minimum i de 20 minutter, du køber ind.

Hold hovedet koldt

Gule tilbudsskilte kan få det til at krible i fingrene. Men her gælder det om lige at stoppe op, råder Dorte Wimmer, som er director i Retail Institute Scandinavia.

– Det er en god tommelfingerregel, at ikke alt, der skinner, er guld. Og det gælder også de gule tilbudsskilte, siger hun.

Hun råder til, at du kigger dig godt for og overvejer, hvad tingene koster normalt. Hvad sparer du ved at købe to eller tre? Og hvor mange har du egentlig brug for?

Planlæg ugen

Den letteste måde at spare penge på sine indkøb er ren og skær planlægning. Det starter med en madplan, så du har overblik over, hvad der skal bruges til ugen.

Det næste trin er, at du laver en indkøbsseddel, før du bevæger dig ind i et supermarked.

– Det kan være i analog version eller på telefonen, hvor de fleste kæder har en god app med avis, indkøbsliste og madforslag, råder han.

Gør plads til fornøjelser

Når indkøbssedlen og det praktiske er på plads, skal der også være plads til at synde lidt.

– Aftal med dig selv på forhånd, at du har eksempelvis 50 kroner til at impulskøbe for. Så er der både pligter og fornøjelse, samtidig med at du overholder dit budget, siger Mikkel Pii.

Skær ned på indkøbsturene

Køber du ind de fleste af ugens dage, så er du langtfra alene.

– Vi danskere er enormt dårligt til at planlægge vores indkøb. Mange handler fire-fem gange om ugen, fordi butikkerne er så tæt på, fortæller Dorte Wimmer.

Men det er et let sted at spare penge, for jo færre gange du handler ind, jo færre gange bliver du fristet af alt det, der ikke står på indkøbssedlen.

Del din kommentar