Sådan undgår du at blive syg til vinter

De kolde og mørke måneder er ofte ensbetydende med, at mange bliver syge. Men der er en nem måde at undgå sygdomme på.

Hader du også at være syg om vinteren? KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU NEMT UNDGÅR DET. Foto: Colourbox
Hader du også at være syg om vinteren? KLIK VIDERE OG SE, HVORDAN DU NEMT UNDGÅR DET. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

En løbende næse, hoste og en hals der kradser. Det er blot nogle af de ting, som for mange danskere er en fast bestanddel af vinteren og det anderledes vejr, men hvordan pokker undgår man at blive ramt af sygdom i de kolde vintermåneder?

Ja, gode råd kan være dyre, men der er faktisk en masse nemme ting, som du kan gøre for at undgå sygdom. Nogle gør du allerede i forvejen helt per automatik, men der er mange nemme løsninger, som kan spare dig for mange sygedage – og helt sikkert spare dig for at være i sygesengen til jul og nytår, som normalt er tider på året, hvor man ser ekstra meget til sine nærmeste.

Health har kigget nærmere på en lang række gode råd til at undgå sygdomme, når det bliver koldere udenfor.

I galleriet øverst kan du se 16 gode og nemme råd.

Fakta om influenza

Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen dør mellem 1000-2000 personer årligt på grund af influenza. Er der epidemi af influenza skønnes op mod 20% af den danske befolkning at blive smittet.

Ifølge Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen kan op mod 500 dødsfald potentielt forebygges hvert år, hvis den nuværende vaccinationsdækning hæves til de anbefalede 75%.

Risikogruopperne, der særligt kan drage nytte af en influenzavaccine er ældre, kronisk syge og gravide. Mere end 1.750.000 mennesker vurderes at være at finde i disse tre befolkningsgrupper.

Kilder: Sundhedsstyrelsen. 

Pas på influenza

Ved forkølelse bliver man ifølge Sundhed.dk angrebet i næse og svælg. Man kan få ondt i halsen, føle sig elendig til pas og desuden have let feber i begyndelsen. Alt sammen noget, der i løbet af et par dage, bliver til snue og hoste. Det er typisk værst efter tre-fire døgn, men er som regel væk efter en uges tid.

Der er flere hundrede undertyper af virus, og har man først haft en af dem, er man immun overfor den. Desværre kan man dog godt rage alle de andre til sig. Det er derfor, man oplever at blive forkølet gennem hele livet.

Ved influenza er symptomerne noget værre. Ud over hosten, sprutten og ondt i halsen oplever man også ømhed i både muskler og led, får kraftig hovedpine og desuden ganske høj feber. Typisk 38-40 grader i en uge. Efterfølgende oplever de fleste en periode med træthed.

Der findes tre forskellige typer influenza – A, B samt C – hvoraf den førstnævnte er den hyppigste og desuden den med de kraftigste symptomer.

Det kan være farligt at blive ramt af infuenza. Især for ældre mennesker. Derfor bør specielt ældre på plejehjem samt folk med lunge- og kredsløbssygdomme blive vaccineret mod sygdommen én gang årligt for at undgå, at influenzaen kan blive starten på en ond cirkel af andre sygdomme.

Powered by Labrador CMS