Sådan undgår du, at persillen bliver farlig

Friske krydderurter skal man være påpasselig med at bruge dagen efter. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Du skal kende reglerne, før du genopvarmer dine urter og grøntsager fra dagen før. Ellers kan du blive alvorligt syg, advarer eksperterne.

Den grønne persille pyntede så fint på dine hvide kartofler i går, men du skal altså passe på, hvis du har tænkt dig at genopvarme hele herligheden i dag.

– Der er nogle væsentlige risici, fordi persille indeholder jordbakterier, som man skal huske at behandle korrekt, lyder det fra Michael René, som er fødevare- og hygiejneekspert.

– Fordi persille er en lille plante, der står meget tæt på jorden, så indeholder den stort set altid jordbakterier. Det samme gælder også for spinat og grønkål, der skal skylles virkelig grundigt inden brug, forklarer Michael René.

Persille og andre grønne krydderurter og grøntsager er først og fremmest sunde. Det skal der ikke sås tvivl om. Men det er vigtigt at vide, hvordan du håndterer og opvarmer det grønne tilbehør korrekt, ellers kan du og din familie spise jer til en yderst ubehagelig nitritforgiftning.

Vær påpasselig med friske urter og grøntsager

Hvis din persille allerede er blevet kogt, så er der ikke den store risiko ved at genopvarme eksempelvis persillesovsen dagen efter, så længe du varmer den op til mindst 75 grader. Men hvis du til gengæld har brugt frisk persille som pyntegrønt, eller frisk spinat som tilbehør, så skal du være meget påpasselig med at opvarme grøntresterne sammen med andre rester dagen efter. Hvis persillen, grønkålen eller spinaten var frisk, skal al maden opvarmes til den tilstrækkelige temperatur for at sikre, at jordbakterierne er døde. Den type bakterier er nemlig meget modstandsdygtige overfor varme.

– Jordbakteriernes sporer kan sagtens overleve den første opvarmning og derved få lejlighed til at vokse videre og danne toksiner, hvis afkølingen er for langsom, eller hvis retten med persille opbevares for længe ved for høje temperaturer, siger Susanne Knøchel, professor i fødevaremikrobiologi ved Københavns Universitet.

– Hvis du er usikker, så varm retten ekstra godt igennem for en sikkerheds skyld, siger hun.

Sådan gør du

Sådan tilbereder du persille rigtigt:

Skyl dine krydderurter og grøntsager grundigt i koldt vand inden tilberedning

Persille, grønkål og spinat skal varmes op til 75 grader, både når det opvarmes og genopvarmes

Resterne skal køles hurtigt ned, i hvert fald inden for tre timer, hvis de skal bruges igen

Opbevar retterne i køleskabet. Men ikke i længere tid end et par dage

Persille og andre bladgrøntsager bør ikke bruges til spædbørns kost på grund af risikoen for nitrit

Kilde: Michael René og Fødevarestyrelsen

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS