Sådan undgår du hundedyre fup-opkald

TDC vil forhindre store telefonregninger, hvis man ringer tilbage til et ubesvaret opkald fra udlandet.

Udgivet Opdateret

Et nyt filter skal spare TDC’s kunder for størstedelen af en særlig type fupopkald, hvor et telefonnummer fra et eksotisk land ringer op og lægger på for at lokke modtageren til at ringe tilbage med en stor regning til følge.

(Derudover har netmediet netkablet.dk lavet en guide til, hvordan du kan undgå fup-opkald. Du kan se rådene i galleriet ovenfor artiklen).

TDC ønsker ikke at oplyse, hvordan filteret virker. Men det er automatisk og har ifølge TDC vist sig i stand til at stoppe 90 procent af de fupopkald, der kaldes wangiri-opkald. Filteret er testet siden november.

Et wangiri-opkald består af en kort opringning, inden der lægges på. Ringer man tilbage, bliver man ofte forbundet med en telefonsvarer i udlandet, som trækker en høj minutpris.

Hidtil har TDC forsøgt at bekæmpe denne slags opkald ved, at kunderne selv skulle ringe ind til TDC, når de oplevede det. Herefter har TDC manuelt stoppet opkald til og fra hvert enkelt telefonnummer.

Ifølge direktør i YouSee, Jacob Mortensen, er omfanget steget “rigtig meget”.

– Vi har oplevet op til to millioner kald om måneden blandt vores kunder. Det er her, vi har sat et filter ind. Det skal sørge for, at det aldrig når frem til kunderne, siger Jacob Mortensen.

Det nye filter bliver gjort tilgængeligt for alle TDC Groups kunder. Det inkluderer dermed mere end tre millioner kunder hos TDC, Telmore og Fullrate.

På trods af TDC’s tro på sit eget filter opfordrer TDC stadig sine kunder til aldrig at ringe tilbage til numre, man ikke kender, med mindre vedkommende har lagt en besked og præsenteret sig.

Undgå fup-opkald: Du kan blive hacket

Skulle du være uheldig at få en fupmager i røret, er der desuden også andre signaler, der bør få dine alarmklokker til at ringe.

Blandt andet vil Microsoft, Skype, Apple og så videre aldrig ringe for at fortælle, at man har virus på sin computer, skriver netkablet.dk.

Et andet godt fif til at spotte et fup-opkald er, at der er et forkert antal cifre i nummeret. Udover landekoden, +45, er der otte cifre i et normalt dansk telefonnummer. Er der derfor færre eller flere cifre end dette, er det en god indikator for, at der er tale om svindel.

Derudover vil mange fup-opkald også blive foretaget med udenlandske telefonnumre, som kan spotte, hvis landekoden er anderledes.

Powered by Labrador CMS