Sikker sankthans: Sådan er reglerne for bål i haven

I mange kommuner er sankthansbålene aflyst i år, men selvom der ikke er afbrændingsforbud i din kommune, er der stadig en række regler du skal have styr på, hvis du vil tænde dit eget bål i haven.

De store sankthansbål er aflyst i mere end halvdelen af landets kommuner. Klik igennem galleriet, og se hvilke kommuner, der dagen inden sankthansaften fortsat havde afbrændingsforbud. Foto: Scanpix
De store sankthansbål er aflyst i mere end halvdelen af landets kommuner. Klik igennem galleriet, og se hvilke kommuner, der dagen inden sankthansaften fortsat havde afbrændingsforbud. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Lørdag aften fejres der sankthansaften landet over. Det betyder normalt bål, men i store dele af landet er der afbrændingsforbud på grund af tørke. Det gjaldt fredag for 52 af landets 58 kommuner.

Østjyllands Politi advarer i en pressemeddelelse, om at det vil resultere i store bøder, hvis man tænder sankthansbål i de kommuner, hvor der er forbud. Østjyllands Brandvæsen oplyser dog, at det i de østjyske kommuner med forbud fortsat er tilladt at tænde bål i et bålfad med en diameter på under 120 centimeter, hvis det står på ubrændbart materiale.

Der kan være forskelle i afbrændingsforbuddene i de enkelte kommer, og man skal derfor tjekke sin kommunes hjemmeside for at se de præcise regler. Vi har samlet en oversigt over de kommuner, hvor der er afbrændingforbud i galleriet ovenfor. Ellers kan man se det på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.

Hvis du må lave bål i haven, skal du fortsat overholde en række regler. Beredskabsstyrelsen har anbefalinger til, hvor langt du skal være fra bygninger, hvis du tænder et sankthansbål med en diameter på over 120 centimeter:

  • 30 meter fra bygninger med hårdt tag.
  • 60 meter fra letantændelige markafgrøder.
  • 200 meter fra stråtækte huse, nåletræsbevoksninger m.v. og oplag af brandfarlige stoffer og andet letantændeligt materiale.

Hvis man tænder at mindre bål, skal man have en afstand  på 10 meter fra huse og 15 meter fra stråtækte tag, nåletræsbevoksning og brandfarlige stoffer. Det oplyser beredskabsinspektør Bent Tindahl Pedersen fra Nordjyllands Beredskab til Bolius.

– Det vigtigste er at tjekke, hvilke regler der er, hvor stort et bål, du kan lave, og hvilke afstandskrav, du skal overholde, siger Bent Tindahl Pedersen til Bolius.

Det er dog den enkelte kommune, der fastsætter regler og retningslinjer for bålafbrænding, så du bør altid tjekke din kommunes regler på området, får du tænder op i bålet.

 

Powered by Labrador CMS