Skip to main content

Simpel kur fundet mod livsfarlig sygdom

Alt tyder på, at der er virkelig gode nyheder fra sundhedssektoren.

Hvis kombinationen af clavulansyre og penicillin er effektiv, er det godt nyt i kampen mod MRSA. Genrefoto.

Hvis kombinationen af clavulansyre og penicillin er effektiv, er det godt nyt i kampen mod MRSA. Genrefoto.

Ny forskning i sundhed peger på, at vi i fremtiden kan behandle MRSA med almindeligt penicillin. Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Hvis du har hørt om MRSA, har du måske også hørt, at MRSA kan være farlig for mennesker, fordi det er svært at behandle med penicillin. Ifølge Sundhed.dk gik der ikke lang tid, fra man begyndte at behandle infektioner med penicillin, til gule stafylokokker begyndte at udvikle modstandsdygtighed overfor penicillin. De gule stafylokokker, der udviklede sig sådan, fik navnet “Meticillin Resistent Stafylococcus aureus,” eller i daglig tale; MRSA.

De gule stafylokokker er en hovedgruppe af stafylokokker, og får du stafylokokker ind i kroppen, via eksempelvis et sår, risikerer du alvorlige infektioner, bylder og blodforgiftning, der i værste fald kan koste dig livet. Det helt store problemer her er altså, at penicillin, der normalt ville fungere fremragende mod en infektion, ikke kan gøre noget ved MRSA.

Dyrt og besværligt alternativ

Sundhed.dk skriver, at hvor penicillin, der er en type af såkaldt beta-laktam antibiotika, ikke kan behandle MRSA, så findes der andre former for antibiotika, der kan. Problemet med dem er, at de er dyre, besværlige og forbundet med alvorlige bivirkninger.

SSI skriver, at MRSA har været resistent overfor snart sagt enhver form for beta-laktam antibiotika siden 1961.

– MRSA er blevet et alvorligt problem, fordi den tvinger lægerne til at bruge andre typer af antibiotika end penicilliner, som er de mest effektive overfor stafylokok-infektioner. Det kan forsinke, at patienten får den rette behandling. Desuden er der risiko for, at MRSA-bakterierne også udvikler resistens overfor de nye stoffer siger sektionsleder ved SSI, Anders Rhod Larsen, i pressemeddelelsen.

Det virker … måske

Men nu er der godt nyt. Forskere har fundet ud af, at en kombination af penicillin og clavulansyre gør, at MRSA ikke længere er modstandsdygtigt overfor penicillin. SSI skriver, at noget tyder på, at en af de mest udbredte typer af MRSA kan behandles med en kombination af clavulansyre og penicillin, og det mest interessante, hvad det angår er, at et sådant stof allerede findes på markedet.

Man har for nu testet metoden på dyr, med held.

– Næste skridt er nu at vise, at det også virker i mennesker,  siger Carina Vingsbo Lundberg, afsnitsleder  ved SSI, i pressemeddelelsen.

Del din kommentar