Skip to main content

Sjælden myggesygdom spreder sig i Europa

Både franske og italienske myndigheder melder om udbrud af en ubehagelig myggebåren virusinfektion.

Chikungunyavirus-infektion spredes gennem stik fra tigermyg. Foto: Scanpix

Chikungunyavirus-infektion spredes gennem stik fra tigermyg. Foto: Scanpix

Chikungunyavirus.

Hvis du aldrig er stødt på dette ord før, er du nok langt fra den eneste. Ikke desto mindre opfordrer Statens Serum Institut dig nu til at være på vagt over for sygdommen med det ikke just mundrette navn.

I det seneste nyhedsbrev om smitsomme sygdomme, EPI-nyt, rapporterer Statens Serum Institut, at der er udbrud af Chikungunyavirus i både Italien og Frankrig lige nu.

– Rejsende til de aktuelt berørte områder tilrådes at anvende værnemidler mod myg i form af myggespray og evt. lange ærmer og lange bukser, lyder rådet fra Statens Serum Institut.

Chikungunyavirus bliver overført gennem myggestik fra den såkaldte tigermyg, som er udbredt i Middelhavsområdet. Sygdommen giver pludselig høj feber med kulderystelser, muskelsmerter og svære ledsmerter. Sygdommen kan også give træthed, opkastning og røde øjne.

Som regel er man rask igen efter 7-10 dage, men man kan have ledsmerter som følge af infektionen i op til ni måneder efter, man blev smittet. I sjældne tilfælde kan Chikungunyavirus også give alvorlige lidelser som for eksempel meningitis.

Chikungunyavirus kom til Europa for ti år siden

Udbrud af Chikungunyavirus er et relativt nyt fænomen i Europa, skriver Statens Serum Institut.

– Det er anden gang, at Italien oplever et udbrud af sygdommen. Første gang var i 2007 i Emilia-Romagna-regionen i det nordøstlige Italien, hvor der blev påvist ca. 330 bekræftede eller mistænkte ilfælde. Dette udbrud var det først kendte udbrud af chikungunyavirus-infektion i Europa. Siden har der været mindre udbrud i Sydfrankrig i 2010 og 2014, og nu igen i 2017.

I Italien er der registreret 111 tilfælde af virussen i år. Alle tilfældene er fundet i Lazio-regionen – især ved Rom og ved kystbyen Anzio. 96 af tilfældene er registreret mellem den 14. og den 21. septempber.

I Frankrig har der siden august været registreret otte tilfælde af infektioner i Var-regionen i Sydfrankrig.

Det står endnu ikke klart, hvorfor virussen er kommet til Europa og ser ud til at sprede sig.

– Det er uklart i hvilket omfang klimaforhold, især klimatiske udsving med varme somre i Sydeuropa og svingende myggeforekomst, medvirker til disse gentagne udbrud, skriver Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut har testet flere danskere, der har rejst i de berørte områder for virussen, men ingen af de testede personer har været smittet.

 

Del din kommentar