Sjældent vejrfænomen rammer Danmark: Det skal du vide

Når efteråret pludselig byder på sommerlige temperaturer bruger meteorologerne rask væk begreber som indian summer og løvfaldssommer om fænomenet. Her kan du læse, hvad begreberne dækker over.

Udgivet Opdateret

Løvfaldssommer og indian summer.

De begreber bliver brugt i flæng af danske meteorologer til at beskrive det relativt sjældne fænomen, at der forekommer sommerlige temperaturer om efteråret.

Hvor indian summer er en gammel traver i meteorologsproget, er løvfaldssommer et relativt nyt begreb hos meteorologerne.

Begrebet blev introduceret i 2011, da TV Vejret bad folk stemme via henholdsvis TV 2’s hjemmeside og SMS på, hvilket begreb meteorologerne skulle benytte om tre sammenhængende dage med minimum 20 grader om efteråret.

Afstemningen kom som følge af TV 2 meteorologernes modvilje mod at bruge begrebet indian summer.

– Vi syntes det var på tide at Danmark, lige som stort set alle andre lande i Europa, fik sit eget ord for godt vejr i efteråret. Et begreb som kunne afløse det adopterede begreb ‘Indian Summer’, som overhovedet ikke passer til danske forhold, udtalte TV 2 Vejrets meteorolog Peter Tanev i forbindelse med afstemningen dengang.

I galleriet ovenfor kan du se, hvornår der sidst har været officiel løvfaldssommer i Danmark.

Løvfaldssommer og indian summer: Ikke helt det samme

Hvor der dermed findes en helt klar definition for løvfaldssommer er begrebet en smule mere flydende, når det kommer til indian summer.

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er det en periode om efteråret med sommervarme gerne omkring de 18-20 °C, klar himmel, lav sol og vegetation i gyldne farver.

Derudover er dis i luften og træer i efterårsfarver også karakteristisk for indian summer.

Derimod er den håndfaste definition på løvfaldssommer, at der efter jævndøgn optræder tre på hinanden følgende døgn med dagtemperaturer på 20 grader eller derover ifølge TV 2.

Powered by Labrador CMS