Skip to main content

Skift dine elpærer og spar mange penge

Mange penge at hente for den enkelte i privatøkonomien og fordele for klimaet ved brug af LED-pærer

Masser af strøm i de danske hjem kunne spares ved nogle enkelte nemme spareråd. Foto: Colourbox/Free

Masser af strøm i de danske hjem kunne spares ved nogle enkelte nemme spareråd. Foto: Colourbox/Free

Selv om de energisvage LED-pærer er sat op i mange danske hjem, så er der stadig et stort potentiale for udskiftning af yderligere 35 millioner gløde- eller sparepærer med LED-pærer.

Det skønner energirådgiver Søren Bach-Pedersen fra Dong Energy.

Skønnet bygger på, at knap 400.000 boliger burde skifte fra glødepærer til LED-udgaven, og næsten en million andre boliger kunne med fordel skifte fra sparepærer til LED-pærer.

Med gennemsnitligt 27 lampesteder i hvert hjem giver det 35 millioner pærer.

Blev alle pærer i hjemmene skiftet ud med 5 watt LED-pærer, ville den samlede besparelse være på anslået 190.000 kilowattimer i timen. En enkelt kilowatt-time koster lidt mere end to kroner.

Drop nu standby

Et andet godt råd fra energikonsulenten er at slukke for de mange apparater, der står på standby og bruger el, selv om du slukker på remoten.

– På årsplan kan man ofte spare 300-400 kroner bare på den konto. Hvis vaskemaskine og opvaskemaskine fyldes op hver gang, er der også mange penge at hente.

Dong har lavet appen Min energi, hvor forbrugerne kan holde øje med udviklingen i deres elforbrug, sammenligne det med andres og få flere gode sparetips.

– Det handler meget om at blive bevidst om, hvad man gør. Vil man absolut have en jacuzzi, så er det jo et valg, man så betaler for. Men mange ting er bare vaner, som at mange rutinemæssigt starter opvaskemaskinen, når de går på arbejde, uanset om den er halvt eller kvart fyldt, siger han.

De fleste henvendelser han som energikonsulent får om forbrug og besparelser kommer fra kvinder.

– Jeg tror måske, at kvinder er bedre til at ændre vaner og adfærd. Det er godt nok, for når familier bliver opmærksomme på elforbruget, så sparer de hurtigt ti procent bare ved at slukke for apparater på standby, siger han.

/ritzau/

Del din kommentar