Skuespilleren og forfatteren Sam Shepard er død

Den amerikanske forfatter og skuespiller Sam Shepard er død.

Udgivet Opdateret

Torsdag døde den 73-årige forfatter og skuespiller Sam Shepard. Det fortæller en talsmand for familien til nyhedsbureauet AP.

Sam Shepard døde i sit eget hjem i Kentucky som følge af sygdommen ALS.

Sam Shepard spillede med i talrige Hollywood-film og desuden skrev han teatermanuskripter og flere bøger. Han var især kendt for at indfangeI 1979 vandt han den prestigefyldte Pulitzer-pris for manuskriptet til teaterstykket Buried Child. Han blev også nomineret til en Oscar for sin rolle i filmen The Right Stuff fra 1983.

Samme år stod han bag manuskriptet til filmen “Paris, Texas”, som fik anmelderne til at klappe i hænderne. Filmen vandt senere guldpalmerne ved filmfestivalen i Cannes.

Selv i dette årtusind har Sam Shepard sat sit aftryk på det hvide lærred. I krigsfilmen “Black Hawk Down” spiller han den hårdkogte general Garrison.

Også seere af Netflix-serien “Bloodlines” vil genkende Sam Shepards ansigt. Her spiller han i de første to ud af tre sæsoner patriarken Robert Rayburn.

I 2009 ramte han overskrifterne for andet end sit kreative talent, da han blev anholdt for spirituskørsel. Han blev idømt 100 timers samfundstjeneste som følge heraf.

Alkoholiseret far

Sam Shepard blev født i Fort Sheridan i delstaten Illinois. Familien flyttede meget som resultat af faderens karriere i det amerikanske militær.

Selv beskrev Shepard i et interview fra 2003 med avisen The Guardian sin far som en “dedikeret alkoholiker”. Forholdet til maskulinitet blev ifølge nyhedsbureauet AP et omdrejningspunkt i meget af Sam Shepards arbejde.

Han har en søn og en datter med skuespillerinden Jessica Lange, som han var sammen med indtil 2010, hvor deres forhold sluttede. Derudover har han et tredje barn fra et tidligere ægteskab.

Den anerkendte skuespiller og manuskriptforfatter hyldes vidt og bredt på sociale medier efter nyheden om dødsfaldet er kommet ud. Blandt andre den danske skuespille Nicolaj Coster-Waldau mindes Sam Shepard på Twitter.

 

Powered by Labrador CMS