Skip to main content

Smittekilde til mæslingeudbrud er et mysterium

Det smittede barn har befundet sig i flere venteværelser.

Et dansk barn har fået konstateret mæslinger. Smittekilden står dog hen i det uvisse. KLIK for flere billeder. Arkivfoto: Scanpix.
Et dansk barn har fået konstateret mæslinger. Smittekilden står dog hen i det uvisse. KLIK for flere billeder. Arkivfoto: Scanpix.
Mæslinger er en del af MFR-vaccinen. Alligevel er den ikke helt udryddet. Foto: Colourbox.
Mæslinger er en del af MFR-vaccinen. Alligevel er den ikke helt udryddet. Foto: Colourbox.

Et seks måneder gammelt barn har fået konstateret den smittefarlige sygdom mæslinger.

Hvordan barnet er blevet smittet er stadig et mysterium.

Det skriver Statens Serum Institut.

Barnet, der ikke – på grund af alder – var vaccineret, fik konstateret mæslingerne på Hvidovre Hospital.

“Det har ikke opholdt sig i udlandet, og indtil videre har der ikke kunne påvises nogen smittekilde”, oplyse instituttet.

Det smittede barn har opholdt sig i venteværelse hos både praktiserende læge og på Hvidovre Hospital – de to steder er det lykkedes at komme i kontakt med de, der har befundet sig i rummene på samme tid som barnet. Og netop sådanne steder kan sprede smitten.

“Det er vigtigt, at personer mistænkt for mæslinger så vidt muligt ikke opholder sig i venteværelser med andre patienter, idet mæslinger er yderst smitsom”, står der videre.

Det er lykkedes at navngive barnets virustype. Den har 100 procent lighed med virus i igangværende udbrud i Storbritannien og Irland – men det vides altså ikke, hvordan det danske barn er blevet smittet.

“Dette understreger, hvor smitsomt mæslingevirus er, og at mæslingevirus som bringes til Danmark efter rejse, fortsat vil kunne resultere i videresmitte”, skriver Statens Serum Institut.

Barnet var på besøg i institution

Det smittede barn har været på besøg i Børnehuset Legegod i København. Det fik Styrelsen for patientsikkert til at advare forældrene i institutionen.  har fået mæslinger. Derfor advarer styrelsen og opfordrer forældre til at holde med symptomer hos deres børn.

Mæslinger er en del af vaccinationsprogrammet MFR. Den er dog – som det altså fremgår, stadig ikke udryddet.

Sådan smitter mæslinger

Virus findes i sekret (snot) i næse og svælg. Virus smitter ved små dråber (aerosoler) gennem luften og ved direkte kontakt med virusholdigt sekret. Patienter kan smitte, fra de første forkølelsesagtige symptomer viser sig og indtil 4 dage efter fremkomst af udslæt. Patienterne er mest smitsom lige før udslættet viser sig, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside. Her kan man også læse, at symptomerne viser sig ad to omgange:

De tidlige symptomer minder om en svær forkølelse hvor der flyder væske fra næse og eventuelt fra øjne samt hoste, lysskyhed og høj feber. Der kan ses hvide pletter (såkaldte Kopliske pletter) i mundslimhinden i dette forløb. Efter 3-4 dage ses bedring, men bedringen er kun midlertidig.

Fase 2 (”udslætfasen”): Efter få dages bedring kommer der typisk en forværring med en ny feberepisode ledsaget af det klassiske mæslingeudslæt (omtrent 13-14 dage efter smitte). Udslættet er til at begynde med småplettet og lyserødt, men det flyder efterhånden sammen til større pletter og skifter gradvist til en mørkere farve, står der på hjemmesiden.

Før i tiden var mæslinger en sygdom, der førte til dødsfald og tilfælde af hjernebetændelse som følge af mæslinger.

Sidenhen er sygdommen stort set forsvundet i Danmark. I 2016 blev der observeret tre tilfælde af sygdommen i landet, og verdenssundhedsorganisationen WHO – herunder Danmark – havde faktisk som mål, at mæslinger skulle elimineres fra Europaregionen senest i 2015, hvilket i Danmark burde betyde, at landet får maks 5-6 tilfælde. Det mål blev ikke nået, skriver Statens Serum Institut, men smitten blev dog afbrudt i flere lande.

Når sygdommen alligevel bliver opdaget i Danmark, kan det eksempelvis forklares med, at en borger er rejst til Danmark fra et andet land, hvor man ikke i lige så høj grad vælger at vaccinere børn mod blandt andet mæslinger.

Del din kommentar