Alle fly er aflyst

Borgmester i Catania har indført forbud mod at cykle, fordi aske fra vulkanudbrud giver glatte veje

Udgivet Opdateret

Et vulkanudbrud natten til mandag har i timevis stoppet al flytrafik til og fra lufthavnen i Catania på den italienske ø Sicilien.

Konsekvenserne for flytrafikken fortsætter til et godt stykke ud på aftenen.

Vulkanen Etna gik i udbrud over natten udspyede aske og lava. Lavaen aftog før daggry, men der kommer stadig aske op fra et af vulkanens kratre.

Problemer i luftrummet

- På grund af et udbrud fra Etna og faldende aske er flytrafikken indstillet frem til klokken 20.00, skriver lufthavnen på sin hjemmeside.

I første omgang var flytrafikken indstillet frem til klokken 13.00, men siden er stoppet blevet forlænget, på grund af de problemer asken giver for luftrummet.

Catanias borgmester, Enrico Trantino, har forbudt brugen af motorcykler og cykler de næste 48 timer.

Den 3324 meter høje vulkan Etna er den højeste aktive vulkan i Europa. Den er gået i udbrud med jævne mellemrum over de seneste 500.000 år. Senest natten til mandag.
Den 3324 meter høje vulkan Etna er den højeste aktive vulkan i Europa. Den er gået i udbrud med jævne mellemrum over de seneste 500.000 år. Senest natten til mandag.

Maksimalt 30 km/t i bil

Det skyldes, at store områder er dækket af et lag af vulkanaske.

Asken kan nemt gøre veje glatte og øger risikoen for ulykker. Desuden må biler ikke køre hurtigere end 30 kilometer i timen på grund af det mulige glatte føre.

Højeste aktive vulkan i Europa

Den 3324 meter høje vulkan Etna er den højeste aktive vulkan i Europa. Den er gået i udbrud med jævne mellemrum over de seneste 500.000 år.

Også i maj måtte lufthavnen i Catania lukke for en dag på grund af et udbrud. Det sidste større udbrud var i 1992.

Hvad er lava?

Lava er glødende, smeltet stenmasse, der trænger ud på Jordens overflade under et vulkanudbrud og senere størkner til en fast bjergart.

Ordet lava kommer via italiensk fra latin labes ‘fald, sammenstyrtning’, af labi ‘falde sammen, falde ned’.

Kilde: Denstoredanske.dk

Cirka ti millioner passagerer bruger hvert år lufthavnen, som bruges til den østlige del af Sicilien. Flere ankommer hvert år til lufthavnen i Catania end til lufthavnen i Palermo, som er øens hovedstad.

Powered by Labrador CMS