Søren Pind bliver ridder af fornem orden

Her er den så, den fornemme franske orden, som Søren Pind har modtaget. Foto: Facebook.
Udgivet Opdateret

Søren Pind (V) er blevet udnævnt til ridder af Frankrigs fornemste orden – Æreslegionen.

Det betyder blandt andet, at franske soldater vil stå ret og gøre honnør for den danske politiker, når han bærer sin orden på fransk jord. Det fortæller Jan René Westh, cand. mag. i fransk og historie, som er ved at skrive en bog om de danske modtagere af Æreslegionen.

»Det er Frankrigs højeste orden, og den bliver mere og mere sjældent tildelt. Det er helt sikkert flot, at Søren Pind får den. I gamle dage kaldte man det et udvortes tegn på erkendtlighed – altså en anerkendelse af, at han har gjort noget for den franske republik,« siger Jan René Westh.

Mødes med honnør

Søren Pind selv er både glad og beæret over at modtage den fornemme orden, men forklarer, at han nok ikke kommer til at bære emblemet herhjemme i Danmark lige foreløbig.

»Når det er passende, vil jeg gå med ordenen. Når jeg er i Frankrig, skal jeg have den på, men i Danmark skal man have bæretilladelse, når man ikke har en dansk orden i forvejen, har jeg forstået på Uffe Ellemann,« siger Søren Pind, der ikke forventer at blive mødt af et væld af honnører i Frankrig.

»Sådan var traditionen før, men så vidt jeg har forstået, er det nu kun uformelt. Det er ikke længere et krav, at der gøres honnør,« siger han.

Men ifølge Jan René Westh har Æreslegionen en meget høj status i Frankrig.

»Man har en helt anden opfattelse af ordensvæsnet end herhjemme. Det er mere værdsat at få ridderkorset dernede, end det er i Danmark,« siger han.

Søren Pind modtager ordenen på grund af sit mangeårige samarbejde med Frankrig. Han forklarer selv, at han lige siden sin tid som bygge- og teknikborgmester i København har haft et nært samarbejde med den franske ambassade, og på den kulturelle side udgav Søren Pind i 2004 et album med Charles Aznavour-sange på dansk.

Tidligere danske modtagere

Tidligere er danskere som filminstruktøren Gabriel Axel og skuespilleren Poul Reumert blevet ophøjet til Æreslegionen. Reumert nåede endda så langt, at han endte på det næsthøjeste niveau som storofficer.

»De giver ordenen som en anerkendelse af en indsats for den franske republik og en indsats for dansk-fransk samarbejde,« forklarer Jan René West.

»Det er forskelligt, hvad danskere har fået den tildelt for. Nogen har fået den for militær fortjeneste, og op gennem 1800-tallet var det også officerer, der fik den, hvis de gjorde tjeneste i Frankrig. Og så er den givet for humanitært hjælpearbejde efter Første og Anden Verdenskrig,« forklarer han.

Æreslegionen, eller Légion d’honneur, som den hedder på fransk, blev indstiftet i 1802 af Napoleon. Blandt de danskere modtagere er også brygger Carl Jacobsen, arkitekt Edvard Thomsen og dronning Margrethe.

Powered by Labrador CMS