Skip to main content

Spiser du giftig mad? Her er, hvad du skal passe på

En del af den mad, vi spiser, indeholder giftstoffer. Her er en liste med otte madvarer, som du bør være opmærksom på.

Mange er vilde med mandler. Men man skal holde sig for øje, at bitre mandler er giftige og indeholder giftstoffet amygdalin i små mængder. Det er de søde mandler, vi spiser, men bitre mandler kan forekomme i poser med de søde. KLIK og se flere eksempler på potentielt livsfarlige madvarer. Foto: Colourbox.
Mange er vilde med mandler. Men man skal holde sig for øje, at bitre mandler er giftige og indeholder giftstoffet amygdalin i små mængder. Det er de søde mandler, vi spiser, men bitre mandler kan forekomme i poser med de søde. KLIK og se flere eksempler på potentielt livsfarlige madvarer. Foto: Colourbox.
Kartofler indeholder giftstoffet solanin, som i store mængder kan forårsage leverskader. Giftstoffet forekommer særligt, når den spirer eller bliver grøn i skrællen.  Klik for flere eksempler. Foto: Colourbox.
Kartofler indeholder giftstoffet solanin, som i store mængder kan forårsage leverskader. Giftstoffet forekommer særligt, når den spirer eller bliver grøn i skrællen. Klik for flere eksempler. Foto: Colourbox.
Man kan koge saft af modne hyldebær, men man må aldrig bruge rå, modne hyldebær i eksempelvis smoothies. De skal minimum koge 20 minutter for ikke at danne blåsyre. Spiser man rå hyldebær, får man opkast og diarré. Klik og se flere. Foto: Colourbox.
Man kan koge saft af modne hyldebær, men man må aldrig bruge rå, modne hyldebær i eksempelvis smoothies. De skal minimum koge 20 minutter for ikke at danne blåsyre. Spiser man rå hyldebær, får man opkast og diarré. Klik og se flere. Foto: Colourbox.
Tomater indeholder ligesom kartofler giftstoffet solanin. Det kan give en leverpåvirkning, og det kan fremkalde hæmolyse, hvor de røde blodlegemer går i stykker. De første symptomer er ondt i maven, diarré og hovedpine. Det kan også påvirke hjertet.
Tomater indeholder ligesom kartofler giftstoffet solanin. Det kan give en leverpåvirkning, og det kan fremkalde hæmolyse, hvor de røde blodlegemer går i stykker. De første symptomer er ondt i maven, diarré og hovedpine. Det kan også påvirke hjertet.
Nødder, som tørres i deres skal – for eksempel paranødder og pistacienødder – kan udvikle svampevækst, som kan efterlade giften aflatoksin, som er kræftfremkaldende. KLIK og se flere billeder og eksempler. Foto: Colourbox.
Nødder, som tørres i deres skal – for eksempel paranødder og pistacienødder – kan udvikle svampevækst, som kan efterlade giften aflatoksin, som er kræftfremkaldende. KLIK og se flere billeder og eksempler. Foto: Colourbox.
I Danmark har vi cirka 600 svampearter, og 30 af disse er giftige. Faktisk er to af dem dødelige, og ti kan give alvorlige bivirkninger.
I Danmark har vi cirka 600 svampearter, og 30 af disse er giftige. Faktisk er to af dem dødelige, og ti kan give alvorlige bivirkninger.
Som med mange andre bælgfrugter bør man ikke spise limabønner rå, da de indeholder giftstoffet cyanid, som kan være livsfarligt.
Man kan dog slippe af med giftstoffet, hvis man koger bønnerne grundigt, så giftstoffet damper væk. Foto: Colourbox.
Som med mange andre bælgfrugter bør man ikke spise limabønner rå, da de indeholder giftstoffet cyanid, som kan være livsfarligt. Man kan dog slippe af med giftstoffet, hvis man koger bønnerne grundigt, så giftstoffet damper væk. Foto: Colourbox.
Vi elsker en velduftende rabarbertærte og hjemmelavet rabarbermarmelade. Men husk, at du ikke skal bruge rabarberens blade, hvis du går i gang med hjemmebag og syltning.Bladene indeholder nemlig oxalsyre, som bruges til blegning og antirust. Hvis man spiser bladene, kan man få mavesmerter, forbrændinger i munden og i værste tilfælde dø.
Vi elsker en velduftende rabarbertærte og hjemmelavet rabarbermarmelade. Men husk, at du ikke skal bruge rabarberens blade, hvis du går i gang med hjemmebag og syltning.Bladene indeholder nemlig oxalsyre, som bruges til blegning og antirust. Hvis man spiser bladene, kan man få mavesmerter, forbrændinger i munden og i værste tilfælde dø.

Har du kigget dig rundt i køkkenet for nylig? Nok ikke, men det kan være en god ide: Ikke alle fødevarer er nemlig lige sikre at putte i munden, rent faktisk er vi nærmest hver dag i berøring med giftige madvarer.

Og nogle af de værste kan faktisk tage livet af dig. Dem har vi samlet i et galleri over artiklen. Det råder vi dig til at bladre igennem – vi er næsten sikre på, at dit køkken- eller køleskab gemmer på en eller flere af varerne.

Men du kan dog undgå et hospitalsbesøg, hvis du forarbejder de giftige madvarer rigtigt og kender faldgruberne.

Her er en liste over nogle af de madvarer, som kan være farlige.

Hvis det alligevel går galt, er det altid en mulighed at ringe til giftlinjen eller gå ind på hjemmesiden.

Kilde: mmn.com og overlæge Niels Ebbehøj.

Del din kommentar