Skip to main content

Store problemer hos pizza-gigant: Datosvindel og klamme fund

Domino's pizza har været en alvorlig tur i vælten. Vi bringer her et uddrag.

Der er store problemer for Domino’s Pizza-kæden i Danmark. Arkivfoto: Scanpix

Der er store problemer for Domino’s Pizza-kæden i Danmark. Arkivfoto: Scanpix

Torsdag aften afslører Operation X på TV2 omfattende svindel hos Domino’s Pizza i Danmark. Især datomærkning af madvarer og pizzafyld er et springende punkt i afdækningen, der involverer muldvarper og udsagn fra tidligere medarbejdere.

Forud for den massive medieomtale om snyd har Newsbreak og måske i særdeleshed Ekstra Bladet løbende beskrevet fødevaresikkerhedsmæssige problemer hos den store pizzakæde, der efterhånden fylder godt i landskabet.

Mest omtalt er nok en sag fra restaurantens kæde i Holbæk, der fik en stor bøde og blev tvunget til at kassere en hulens stor mængde madvarer efter et besøg fra Fødevarestyrelsen i juni.

“I køler ved virksomhedens make-line, er der ved indstikstermometer målt 12,0 grader i chicken wings og 11,7 grader i chicken kicker (nuggets). Opbevaringstemperaturen for letfordærvelige fødevarer må maksimalt være 5 grader”, fremgår det blandt andet af kontrolrapporten. Til anmærkningen skulle en repræsentant for virksomheden have sagt “men er det ikke fint, hvis jeg lugter til det?”, til Fødevarestyrelsens kontrollanter.

Kontrollen i Holbæk var ikke en enlig svale, viser det sig nu. Den fandt nemlig sted på foranledning af Operation X.

Flere sanktioner

Efter at have brygget på sagen og afsløringerne i noget tid, blev det for meget for redaktionen på det populære TV-program, der gik til Fødevarestyrelsen med de rystende afsløringer. Den 7. juni, da de massive problemer i Holbæk blev afsløret, mobiliserede Fødevarestyrelsen en landsdækkende mad-razzia hos pizza-kæden, der har 30 afdelinger i Danmark.

– I 22 af pizzeriaerne gav vi sanktioner – især for problemer med madens datoer, men også for dårlig rengøring og for, at fødevarernes temperaturer var for høje. Overtrædelser, som kan bringe fødevaresikkerheden i fare, forklarer Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold til Ekstra Bladet.

To butikker får ”påbud”, og en får ”forbud” mod at drive mad-virksomhed med nuværende tilstande.

Årsagen

Operation X fattede ifølge TV2 interesse for sagen på baggrund af et anonymt tip, der bedyrede, at der altså svindles med datomærkning i restauranterne – nærmest på systematisk vis.

– Som ganske ny i pizzakæden blev jeg lært op til at ændre datoer. Det er noget man gør for at holde omkostningerne nede. Det har jeg selv gjort masser af gange. Det skete i alle de 10 butikker jeg har været i, fortæller Lars, der er tidligere ansat til TV2.

TV-stationen har i flere tilfælde i forskellige restauranter fået samstemmende meldinger om, at der svindles med datomærkning.

– De kan ikke lide det, men de ved, hvad der foregår. Det sker alle steder – selv i England har jeg set det ske, svarer en chef Operation Xs muldvarp, da hun spørger ind til, om han mener, at hun skal ændre holdbarhedsdatoen på en række madvarer, der egentlig er blevet for gamle.

Opfølgningen

Det har vist sig ganske besværligt at få Domino’s i tale – både for TV2 og Ekstra Bladet. Sidstnævnte har dog fået følgende mailsvar:

– Vi vil gerne understrege, at omdatering (af mad, red.) er et klart brud på Domino’s regler og procedurer, som vi ser meget alvorligt på. Det er utvetydigt meldt ud fra centralt hold, at produkter med overskredet holdbarhedsdato skal kasseres,’ skriver Dominos i en mail til eb.dk.

Flere restauranter har siden haft opfølgende kontroller, og status er i dag, at Domino’s i Glostrup, Ballerup, Greve og Vanløse alle har misfornøjede smileys, mens restauranten på Vesterbrogade i en periode har haft lukket på grund af omfattende fødevarerisiko. Det gælder stadig. I en rapport fra den 19. september skriver Fødevarestyrelsen:

Der er konstateret gamle madrester, tygget tyggegummi, støv, mørkt snavs på gulv under inventar i produktionslokalet. I opvaskerummet og kontor i forbindelse med opvaskerummet, er der fundet hår (uidentificeret oprindelse) på gulvet langs væggen, fedtpletter på en personalestol og på gulvet“.

Restauranten må derfor ikke sælge mad.

Del din kommentar