Størst risiko for at dø på lønningsdag

Når lønnen triller ind på kontoen, stiger risikoen for at dø. Arkivfoto: Colourbox
Udgivet Opdateret

Der er råd til at købe mere, når man har fået udbetalt løn. Men risikoen for at betale den ultimative pris er også højere.

De fleste glæder sig nok til lønningsdagen: Der bliver fyldt op på kontoen igen. Men andelen af dødsfald øges med 23 procent i forbindelse med lønudbetalingen.

Det viser en ny rapport fra Instituttet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvädering (IFAU) i Sverige, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

– Vi ser en klar stigning i dødelighed på de dage, hvor medarbejderne får deres lønseddel. Der er tale om et relativt stort udslag, siger Johan Vikström, der er ph.d. ved IFAU og medforfatter til rapporten, der bygger på data fra alle offentligt ansatte i Sverige i perioden 1995 til 2000.

Ifølge Johan Vikström kommer idéen til rapporten fra en række amerikanske undersøgelser, som klart viser, at dødeligheden stiger i starten af måneden, hvor lønudbetalingerne finder sted i USA.

– Jeg vil blive meget overrasket, hvis det samme ikke er tilfældet i Danmark, siger Johan Vikström.
Der foreligger dog ingen lignende undersøgelser i Danmark.

Hjerteproblemer hyppigste dødsårsag

Den mest udbredte dødsårsag er hjerteproblemer. Her øges antallet af dødsfald med 67 procent på lønningsdage.

– Vi ved ikke, hvad medarbejderne konkret foretager sig, de dage de dør. Men vi kan se, at der er nogle medarbejdere, der har latente hjerteproblemer, og på deres lønningsdag foretager de åbenbart nogle aktiviteter, som kan føre til akutte hjerteproblemer, siger Johan Vikström.

Han mener dog ikke, at det er indtagelse af alkohol, der fører til, at flere dør, når de har fået lønseddel.

– Vi kan ikke se forskel på dødsraten, uanset om lønnen falder en onsdag eller en fredag. Og når vi ser på alkoholrelaterede dødsfald, ser vi heller ikke nogen sammenhæng, slår Johan Vikström fast over for Magasinet Arbejdsmiljø.

De højtlønnede går fri

Udsvingene i tallene gælder udelukkende for lavtlønnede. Højtlønnede skal altså ikke frygte at hæve deres løncheck.

– Det er på linje med, hvad man kunne forvente. Har man en opsparing, kan man være aktiv, når man har lyst til det og ikke kun på løndagen, siger Johan Vikström.

Powered by Labrador CMS