Stort mysterium: Efterlyser abe-lignende dyr

Lige nu er der heftig debat i den lokale bygruppe i Skødstrup. En borger mener nemlig at have observeret en abe hoppe rundt ved Søndersø

Udgivet Opdateret

Se flere fotos i billedgallerietherover

Citathistorie: TV2 Østjylland

Lene Bjørnstjerne fik sig lidt at en overraskelse, da hun forleden var ude at gå en tur med sin hund ved Skødstrup Søndersø tæt ved Aarhus.

– Pludselig ser jeg et eller andet. Først tror jeg, det er en sort mink eller en mår, men så drejer den hovedet, og så kan jeg se, at den har et menneske-agtigt ansigt, fortæller hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Østjyden mener at have observeret en abe få meter fra sig, som formentlig stadig er på fri fod i området.

– Jeg tænkte, det kan ikke passe. Det kan ikke være rigtigt, at der sidder en abe der. Jeg var meget overrasket. Det må jeg erkende, fortæller hun.

Hoppede rundt

Hun skyndte sig at finde sin telefon frem for at optage en video, men inden hun kom så langt, opdagede dyret hende og skyndte sig væk. Det lykkedes hende dog alligevel at få en video af det på afstand.

Det er lidt utydeligt, men man kan ane et lille sort dyr med en lang sort hale hoppe rundt i græsset.

Er du sikker på, at det er en abe?

– Jeg er 100 procent sikker. Jeg har boet i asien, så jeg ved, hvordan aber ser ud. Der er ikke noget andet dyr, der har et ansigt som et menneske, siger hun.

Måske efterladt

Hvem dyret tilhører, og hvordan det er havnet i Aarhus-forstaden er dog fortsat et mysterium.

I den lokale bygruppe på Facebook har Lene Bjørnstjerne delt videoen og billederne – og her diskuterer byens borgere også ivrigt, men der er endnu ingen, som har meldt sig på banen som ejer af ‘aben’. En anden borgere har til gengæld delt billeder af en transportkasse til dyr, som samme dag er fundet ved shelterne ved Søndersø.

– Har været en tur om Skødstrup Søndersø. Fandt ingen aber, men fandt dette ved shelterne, står der.

Diskussionen går derfor nu også på, om dyret kan være blevet efterladt.

– Jeg er bekymret for det lille dyr, og hvordan det skal klare sig. Det har hverken mad eller kan klare klimaet. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, siger Lene Bjørnstjerne.

Måske en tropisk abe

Hun har efterfølgende haft fat i både Randers Regnskov, Munkholm Zoo og flere steder, som det kunne tænkes manglede en abe.

Det har dog ikke været tilfældet. Til gengæld fortæller direktør for Randers Regnskov, Henrik Herold, der har 15 års erfaring i at rådgive staten i eksotiske dyr, at Lene Bjørnstjerne godt kan have ret i sine anelser om, at der rent faktisk er tale om en tropisk abe.

– Det kan ikke udelukkes. Vurderingen bygger mest på, at jeg kan se halen, og jeg kan ikke finde andre dyr i den danske natur, der har sådan en hale. En mår kan bevæge sig på samme måde, men den har en mere busket hale, og så er den også mere brunlig i farven, men den her er sort, og så er der ligesom ikke flere dyr at tage af i Danmark, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge ham kan der være tale om en tropisk art fra sydamerika.

– Umiddelbart vil jeg sige, at det kan være en tamarin, siger han.

Opfordrer ejerne

Han opfordrer kraftigt ejerne til at melde sig på banen, da det både kan være en overtrædelse af dyrevelfærdsloven, hvis de ikke gør, og fordi aben ikke er skabt til den danske natur.

Ifølge dyrevelfærdsloven §3 så skal enhver, der holder dyr nemlig sørge for, “at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer”.

– En tamarin er en tropisk abe, som kommer fra regnskoven i Sydamerika, så med lidt god vilje vil den kunne overleve ind i sommeren, men det er stadig lidt koldt, og det er også en meget stressfuld situation for den, siger han.

Dyrenes Beskyttelse er orienteret, og de er klar til at rykke ud for at hente aben.

Ser du dyret, så kan de kontaktes på tlf. 1812.

Se flere fotos i billedgalleriet over denne artikel

Powered by Labrador CMS