Skip to main content

Stort salmonella-udbrud i Danmark – Her skal du være ekstra opmærksom

Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større salmonella-udbrud i Danmark. Det skriver de i en pressmeddelelse.

Smittekilden er endnu ikke lokaliseret i det store udbrud, men man mener, det i denne omgang skyldes svinekød. KLIK VIDERE OG SE I GALLERIET, HVILKE FØDEVARER, DER TYPISK KAN BÆRE SALMONELLA. (Foto: Scanpix)
Smittekilden er endnu ikke lokaliseret i det store udbrud, men man mener, det i denne omgang skyldes svinekød. KLIK VIDERE OG SE I GALLERIET, HVILKE FØDEVARER, DER TYPISK KAN BÆRE SALMONELLA. (Foto: Scanpix)
I Danmark er der ikke længere salmonella i æg. Det kan dog forekomme i udlandet. Foto: Scanpix.
I Danmark er der ikke længere salmonella i æg. Det kan dog forekomme i udlandet. Foto: Scanpix.
Svinekød. Foto: Scanpix.
Svinekød. Foto: Scanpix.
Oksekød. Foto: Scanpix.
Oksekød. Foto: Scanpix.
Upasteuriseret mælk. Klik videre i galleriet for flere eksempler Foto: Scanpix.
Upasteuriseret mælk. Klik videre i galleriet for flere eksempler Foto: Scanpix.
Rå grøntsager. Klik videre i galleriet for flere eksempler. Foto: Scanpix.
Rå grøntsager. Klik videre i galleriet for flere eksempler. Foto: Scanpix.
Fjerkræ. Foto: Scanpix.
Fjerkræ. Foto: Scanpix.
Fisk. Foto: Scanpix.
Fisk. Foto: Scanpix.

Der er lige nu et større udbrud af salmonella i gang i Danmark.

Siden midten af oktober er 28 tilfælde af en specifik type af Salmonella – monofasisk Typhimurium – blevet rapporteret til Statens Serum Institut. De syge er både børn og voksne, og de bor over hele landet. I alt har 18 personer været indlagt på hospitalet. Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

”Vi arbejder på at finde ud af, hvad der er skyld i udbruddet. Vi ved, at det er en type af salmonella, som vi normalt ser i svinekød. Det bedste råd, vi kan give lige nu, er derfor, at være ekstra opmærksomme på at gennemstege svinekød og holde det rå kød adskilt fra det spiseklare mad i køkkenet”, siger epidemiolog på Statens Serum Institut, Luise Müller i en pressemeddelelse.

Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet diarré, opkast og generel utilpashed. Rigelig væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger.

Del din kommentar