Skip to main content

Svindlere går direkte efter udviklingshæmmede

Antallet af udviklingshæmmede, som får tømt deres bankkonto af svindlere, der udgiver sig for at være eksempelvis myndighederne, er et problem der er eksploderet, fortæller Landsforeningen LEV.

Mads fik sin bankkonto tømt af en mand, der udgav sig for at ringe fra Skat. Foto: TV2 Lorry.

Mads fik sin bankkonto tømt af en mand, der udgav sig for at ringe fra Skat. Foto: TV2 Lorry.

For en person med udviklingshæmning er det svært at gennemskue, hvornår personen i den anden ende af røret ikke har rent mel i posen. Og det udnytter svindlerne.

I forsikringsafdelingen hos Landsforeningen LEV, der er en landsdækkende forening for mennesker med udviklingshæmning, modtager de dagligt henvendelser fra medlemmer, som har haft en svindler i røret. Det skriver TV 2 Lorry.

Og selvom der ikke føres officiel statistik, så er det ifølge landsforeningens formand Anni Sørensen et problem, der kun bliver større.

– Alene i går fik vi fem henvendelser fra borgere, som havde været udsat for forskellige former for tyveri fra deres konto. Så det er et problem, der er eksploderet. Og jeg er ikke i tvivl om, at det kun bliver værre fremover, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Mads blev offer

En af dem, der har været udsat for svindel, er 45-årige Mads Tanghøj, der bor i en beskyttet bolig i Hillerød.

For nylig blev han ringet op af en person, der udgav sig for at være fra SKAT. Personen i røret fortalte, at SKAT manglede et par oplysninger for at kunne overføre de 7000 kroner, som Mads Tanghøj havde til gode.

– Problemet er bare, at jeg har været så dum, at jeg skyndte mig at tage mit nøglekort. Og der er det, at alarmklokkerne ikke ringer hos mig lige der, hvor jeg bliver ringet op af ham, fortæller Mads Tanghøj til TV 2 Lorry.

I løbet af få minutter var Mads Tanghøjs bankkonto tom. Og derfor vil han nu advare andre mod de kyniske svindlere:

– Jeg synes ikke andre mennesker skal opleve det samme, som jeg har. Det er meget ubehageligt, fortæller han til TV 2 Lorry.

Mønster gentager sig

I de fleste tilfælde udgiver svindlerne sig for at ringe fra en myndighed, som gerne vil hjælpe, men mangler et par informationer.

Fordi personer med udviklingshæmning har en stor autoritetstro, er de mere tilbøjelige til at udlevere de personlige oplysninger, forklarer formanden for Landsforeningen LEV.

– En del af det at have et handicap som eksempelvis udviklingshæmning er, at det kan være svært at gennemskue konsekvenser af egne handlinger. Så hvis der ringer en fra politiet klokken et om natten, er man klart mere tilbøjelig til at give de oplysninger, fortæller Anni Sørensen til TV 2 Lorry.

Ifølge formanden ender det ofte med falske lån og en uoverskuelig gæld, der er er svær at komme ud af igen.

For medmindre man er umyndiggjort, så hæfter personer med udviklingshæmning juridisk set på lige fod med alle andre.

Del din kommentar