Skip to main content

Sygdomsepidemi står for døren: Sådan holder du dig rask

Influenza er en virus, som man kan blive ramt af i tre forskellige former: A,B og C. Det er yderst smitsom og kan kræve behandling af læger. Se symptomerne.

Det kan være svært at holde sig på toppen, hvis man er ramt af influenza. Foto: Colourbox

Det kan være svært at holde sig på toppen, hvis man er ramt af influenza. Foto: Colourbox

Vinteren er på vej og det grå efterårsvejr truer allerede. Og med det mere kedelige vejr, så er det samtidig også sæson for influenza. Det er typisk i oktober, at de første danskere bliver vaccineret for influenza – og er du særligt udsat for influenza, så har du en særlig god grund til at læse med nu. Newsbreak.dk har samlet alt, som du bør at vide om sygdommen, der uden tvivl vil være at finde i barnets børnehave, på dit kontor eller i det lokale supermarked i løbet af vinteren og efteråret.

Hvilke symptomer har influenza?

Der findes mange tegn på sygdommen, og de fleste kender nok allerede en del af dem. Men de typiske symptomer på sygdommen er en pludselig hovedpine, samt høj feber på omkring 38 til 40 grader. Kroppen vil samtidig opleve symptomer, som kan føles som brystsmerte, men også ømme muskler og led.

Et af de typiske træk ved en influenzavirus er, at man begynder at miste appetitten, samt at man bliver mere træt og svag. Derudover er de mest typiske tegn på sygdommen, at man får en løbende næse, samt ondt i hals og svælg.

Det kan også være, at du føler en pludselig trang til at kravle under et tæppe, smide sig under dynen eller tænde for varmen – det er nemlig normalt, at du vil opleve kuldegysninger eller at du fryser. Men selvom du føler en pludselig trang til at gemme dig under dynen, så kan du opleve en urolig søvn, når du er ramt af virussen.

Hvordan smitter influenza?

Influenzavirussen smitter ved små dråber fra nys, hoste og lignende. Det kan være, at en nyser ved siden af dig – eller at du rører ved et dørhåndtag, hvor en smittet har haft sin hånd, som vedkommende har hostet på. Det kan også være, at du har set en nyse i samme lokale som dig – og du efterfølgende vælger at gnide dig i øjnene. Så har du også en smitterisiko.

Hvor lang varighed har en influenza?

Du vil typisk opleve, at symptomerne på en influenza bliver tydelige efter en til tre dage. Når det er normal influenzasæson, så varer sygdommen mellem to til syv dage. Men hos nogle personer, der er i en såkaldt risikogruppe, så kan sygdommen vare meget længere og blive en del af et alvorligt sygdomsforløb.

Oplever patienten problemer med at trække vejret, en grad af åndenød eller høj feber i mere end tre dage, så bør man kontakte lægen.

Kan man få en vaccine?

Det er muligt at få en vaccine, ja. Det er vigtigt at forstå, at influenzavirussen ændrer sig fra år til år – og derfor bliver der ofte lavet nye influenzavacciner. I alt findes der to variationer af influenza-vaccine. Den ene indeholder influenza-virus, som er fremstillet kunstigt. Her får du vaccinen indsprøjtet i en større muskel eller under huden.

Derimod er den anden vaccine særligt egnet til børn. Her vil børnene opleve, at man får sprøjtet vaccinen ind i næseborene. Det er dog meget vigtigt, at vaccinen ikke må gives til børn, som har et alvorligt svækket immunsystem. Denne type vaccine er ikke tilgængelig på det danske marked, skriver Netdoktor.dk.

Man får typisk vaccinen i oktober, da det er her, at man tager de indledende svømmetag til influenzasæsonen, der varer hele efteråret og vinteren. En vaccine beskytter kun i cirka seks måneder, så det anbefales at man får vaccinen hvert år, hvis man er i risikogruppen eller ansat på foreksempel et sygehus. Vaccinen anbefales til alle over 65 år, gravide og personer med kroniske sygdomme. Derudover anbefales vaccinen også til personer med defekter i immunsystemet, plejehjemsbeboer eller andre institutioner – og selvsagt sundhedspersonale.

Hvis du er allergisk overfor æg, så skal du undgå vaccinen, da man kunstigt fremstiller vaccinen på æg. Hvis du ønsker vaccination – og ikke passer ind i en af de nævnte grupper, så er dette muligt, men vil ikke længere være gratis.

Ved den indsprøjtede vaccine, så kan man mærke feber og ømhed i 1-2 dage efter at blive stukket. Ved en næsespray-vaccine, så vil næsen blive stoppet og du vil opleve feber og ondt i musklerne i et par dage.

Hvilken behandling er der mod influenza?

Sygdommen kommer af en virus – og derfor kan man ikke blive helbredt af penicillin. Hvis man er indlagt med bestemte typer influenza, så vil man højst sandsynligt opleve, at blive behandlet med et aktivt stof, der bekæmper virussen. Dette stof kaldes oseltamivir, men i Danmark bliver det oftest brugt i lægemidlet Tamiflu til at behandle.  Lægemidlet er med til at hæmme at sygdommen spreder sig til nye celler – dermed stagnerer man sygdommen og undgår, at den spreder sig. Det betyder, at sygdomstiden vil blive forkortet, så længe at man tager lægemidlet inden for de første to dog, hvor man er ramt af sygdommen. Tages Tamiflu senere, så er virkningen væsentlig mindre.

Hvad er influenza A?

Dette er den hyppigste form for influenza, hvor man samtidig har de kraftigste og mest alvorlige symptomer. Dette er typisk en sygdom, som du vil blive ramt af hvert andet eller hvert tredje år. Influenza A er en sygdomsgruppe, som blandt andet kan dække over for eksempel fugleinfluenzaen H5N1, men også variationen H7N9, der I Kina spreder skræk, da flere mennesker siden 2016 er blevet smittet, skriver Netdoktor.dk.

Influenzaen stammer fra en virus, der kan ændre sin form rent molekylært. Det skal forstås på den måde, hvis en influenzatype fra svin og en fra fugle mødes med mennesket, så kan de disse blandes. Det betyder, at der opstår en virus, hvor vi mennesker ikke er immune overfor sygdommen. Disse sygdomme spredes mellem mennesker  – og er ekstremt smitsomme.

Ved influenza A er det ekstremt svært at begrænse smitten, særligt hvis der opstår en epidemi. Der går i gennemsnit én til fire dage fra du bliver smittet til den bryder ud. Det betyder, at man kan smitte i en flyvemaskine og derved sprede sygdommen verdensomspændende. Voksne og børn smitter med A-type to dage før, at sygdommen bryder ud, men voksne vil typisk stoppe med at smitte efter en uges sygdom, hvorimod børn kan smitte op til to uger efter, at de er blevet raske.

Hvad er influenza B?

Type B er meget lig beskrivelsen af type A, men forskellen er, at symptomerne ikke er nær så kraftige – deslige forekommer denne type influenza også kun én gang hver fjerde til femte år.

Hvad er influenza C?

Dette er en type af sygdommen, som er meget mild. Det er, hvad man typisk vil opleve som influenzavirus. Når du er smittet, så læner sygdommen sig meget op ad forkølelse. Derfor opstår der også sjældent epidemier med denne type af sygdommen.

Hvem er særligt udsat for influenza?

Der er særligt tre grupper af mennesker, der er særligt udsat af sygdommen. De tre grupper er ældre mennesker – særligt over 65 år, personale på sygehuse og plejehjem og gravide. Ældre mennesker, der har problemer med lunge og kredsløb bør lade sig vaccinere én gang årligt, så man kan hindre, at der vil opstå sygdomme som følge af et svækket immunforsvar fra en influenzavirus.

For sygehuspersonale gør det sig gældende, at de er særligt eksponeret for patienter, der er ramt af virussen. Derfor er det vigtigt, at der er en god og sund hygiejne, hvor håndsprit bliver flittigt brugt.  Derudover kan sygepersonale også nemt sprede sygdommen til mange, inden de selv lader sig sygemelde med sygdommen.

Når man er gravid, så rammer sygdommen særligt hårdt. Der er dog ingen fare forbundet med sygdommen, som kan påvirke fosterudviklingen. Altså kan en influenza ikke skabe misdannelser og lignende. Ifølge netdoktor.dk er der dog øget risiko for abort eller en for tidlig fødsel, hvis man bliver ramt af sygdommen.

Hvis man bliver smittet som gravid, så er der også øget risiko for, at man får andre sygdomme som følge eller i forlængelse af sygdommen. Sundhedsstyrelsen har derfor anbefalet at gravide efter 12. uge lader sig vaccinere. Men har den gravide problemer med astma, nedsat lungefunktion, diabetes eller lignende, så kan man blive vaccineret inden 12. uge.

Her er gode råd mod influenza

Vi har samlet en håndfuld af gode råd, som kan bruges til umiddelbar pleje i forbindelse med sygdom.

Sådan hjælper du din baby

Små børn og babyer vil blive ramt af sygdommen hårdere, hvis de bliver smittet. Derfor er det meget vigtigt, at du ikke pakker dit barn ind i tæppe og dyner, hvis det har høj feber. Derimod er det vigtigt, at dit barn får masser af væske. Hvis barnet er under fire måneder, så er det vigtigt, at det bliver ved med at få modermælk eller en erstatning herfor. Vil barnet ikke drikke væske, så skal du omgående kontakte din læge, hvis det er under tre år.

Hvad kan jeg gøre ved feberen?

Du kan tage håndkøbsmedicin, hvis du har mange muskelsmerte eller har svært ved at sove. Men det anbefales, at du holder dette til et absolut minimum.

Sådan kan du forebygge influenza

Det er vigtigt med god håndhygiejne. Derfor er det en god idé at bruge håndsprit, hvis du nyser. Men samtidig anbefales det også, at du bruger papirslommetørklæder, hvis du hoster eller nyser meget. Til nøds kan du bruge ærmet. Du skal kaste dit lommetørklæde i skraldespanden efter brug – det må aldrig komme i lommen igen til senere brug. Derudover hjælper det at lufte ud med gennemtræk i fem til ti minutter et par gange om dagen.

Del din kommentar