Terror i Europa: Sådan ser det moderne terrorangreb ud

Terror i Europa er ikke hverdagskost. Men når det sker, bliver vi igen og igen mindet om, hvad der kan ske, når ondskaben vinder indpas i menneskers sind.

Mere end 20 mennesker blev dræbt i forbindelse med en koncert med Ariana Grande in Manchester 22. maj. Episoden efterforskes som et terrorangreb. Foto: Oli Scarff/Scanpix. GALLERI: FLERE TERRORANGREB I EUROPÆISKE BYER.
Mere end 20 mennesker blev dræbt i forbindelse med en koncert med Ariana Grande in Manchester 22. maj. Episoden efterforskes som et terrorangreb. Foto: Oli Scarff/Scanpix. GALLERI: FLERE TERRORANGREB I EUROPÆISKE BYER.
Udgivet Opdateret

Terror i Europa har siden marts 2016 gjort, at fem forskellige europæiske lande har været mål for flere terrorangreb. 22. maj blev byen Manchester i England det seneste i de mange angreb. Angreb, der har været med til at minde os danskere om, at truslen om terror er tæt på os.

I februar 2017 udgav Center for Terroranalyse (CTA) via PET en vurdering af terrortruslen mod Danmark. Det forlød dengang, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig. Gruppen Islamisk stat var da den vigtigste faktor i det trusselsbillede over terror i Europa, CTA tegnede i rapporten.

Folk, der husker flykapringerne og de store koordinerede angreb fra førhen vil her lære, at det langt fra er den eneste måde, hvorpå terror kan ramme os i dag. Vurderingen var i februar, at den mest sandsynlige form for terror i Danmark ville ramme i form af simple angreb med lettilgængelige midler og kort planlægning.

Newsbreak.dk har i galleriet til denne artikel samlet fem eksempler på terror i Europa, der alle passer på den vurdering; simple angreb med lettilgængelige midler. 

Terror i Europa og Islamisk Stat

Men er det faktisk Islamisk Stat, der står bag, når vores nabolande bliver ramt af terrorangreb? I de fem angreb, vi beskriver i denne artikels billedgalleri, bliver Islamisk Stat nævnt som mulig koordinator af angrebene. Men det yder ikke historien retfærdighed at give Islamisk Stat æren for alle fem angreb eller for ethvert angreb, gruppen tager ansvar for.

Tilbage i juli 2016 talte Ritzau med Carsten Bagge Laustesen, lektor ved Aarhus Universitet med fokus på blandt andet terror, om de angreb, der udgør en stor del af den terror i Europa, vi er blevet ramt af de seneste måneder.

Anledningen var dengang et angreb i Tyskland, hvor en 17-årig var gået til angreb på flere togpassagerer. Islamisk Stat tog skylden for angrebet, men det betyder ikke, at det er dem, der står bag angrebet.

Alt hvad der er af angreb, hvor der er den mindste forbindelse, tager de lynhurtigt ansvaret for. Det betyder givet ikke, at de har planlagt det i klassisk forstand, sagde Carsten Bagge Laustesen dengang.

Den ensomme ulv

I interviewet gør han det klart, at der er forskel på angreb udført af såkaldte ensomme ulve og angreb udført af terrorceller, plantet af Islamisk Stat.

Angrebene udført af de såkaldte ensomme ulve skal eksempelvis ses som et udtryk for, at terroristen kan vælge at udføre et angreb i Islamisk Stats navn uden faktisk at have samarbejdet med organisationen op til angrebet. 

Teorien underbygges af trusselsvurderingen udarbejdet af CTA. I februar var vurderingen, at Isalmisk Stat kan tænkes at koordinere og igangsætte angreb. Samtidig kan organisationen gennem propaganda også opfordre og inspirere enkeltpersoner til at gennemføre terror i Europa på egen hånd.

Antallet af udførte eller forsøg på udførelse af terror i vesten er de seneste år steget fra i gennemsnit ét forsøg per måned i perioden 2011-2014, til fire i 2015 og knap fem i 2016, skrev CTA i trusselsvurderingen fra februar.

Er det trygt at færdes i Europa?

En af de måder, hvorpå man som borger kan undersøge, om det er trygt at færdes i et givent land, er at læse Udenrigsministeriets såkaldte rejsevejledninger. Her kan man læse gennemarbejdede analyser af en række lande, men trods de seneste angreb i europæiske byer, findes der ikke rejsevejledninger for eksempelvis England eller Sverige. 

Newsbreak.dk har været i kontakt med Udenrigsministeriet, hvorfra vi er blevet informeret om, at den samlede vurdering for nuværende tidspunkt er den, at det eksempelvis ikke er farligt at rejse ind i England.

Det betyder ikke, at man hos Udenrigsministeriet ikke anerkender, at der er en risiko for at blive offer for en terrorhandling i Europa. Risikoen er der, og der er i Danmark også en risiko for at blive offer for et terrorangreb.

Den samlede vurdering af sikkerhedssituationen i et europæisk land som eksempelvis England er dog stadig den, at det ikke er farligt at rejse i landet, ifølge Udenrigsministeriet.

Det kan godt være, at der i fremtiden vil blive ændret på de forhold, og at man dermed også bliver advaret om at rejse til Sverige eller England grundet en terrortrussel, men det er altså ikke tilfældet på nuværende tidspunkt.

Powered by Labrador CMS