Told ved grænsen: Undgå en sur og dyr afslutning på ferien

Kender du reglerne for, hvornår du skal betale told ved grænsen?

Udgivet Opdateret

Om du har været i Tyskland eller Argentina er et fedt, du skal betale told ved grænsen, hvis du har nogle bestemte varer med hjem. For mange danskere betyder sommerferien en tur til udlandet. Det kan være et smut forbi vores nordiske venner, vores tyske naboer mod syd eller måske en længere rejse langt væk fra EU. 

I den forbindelse er det værd at huske, at der gælder særlige regler for, hvad du må have med hjem fra din ferietur til udlandet. På den måde kan du undgå at betale told ved grænsen. Eller også kan du på forhånd sætte dig ind i, hvad du skal betale af told ved grænsen. Det fortæller Skat om i en pressemeddelelse. Vil man undgå en sur – og dyr – oplevelse ved grænsen, er det vigtigt at kende toldreglerne. For hvornår skal man betale told? Og hvilke toldregler er der faktisk? Det kan være en jungle, men hos Skat forsøger man at opklare noget af forvirringen. 

– Der er forskellige regler for, hvor meget man må tage med hjem fra ferien, når det gælder tobak og alkohol alt efter, om man har holdt ferie i et EU-land eller uden for EU. Derfor er det en god ide lige at tjekke reglerne, inden man tager afsted, fortæller underdirektør i Skat Preben Buchholtz.

Ulovligt og skadeligt

Skat fortæller i pressemeddelelsen, at turister i udlandet bliver tilbudt at væld af varer, det ville være særdeles dumt at købe med hjem til Danmark. Disse varer kan nemlig være fremstillet af truede dyr og planter, og tager man sådanne med hjem i form af dyr, planter eller souvenirs – uden tilladelse – er man ikke kun med til at udrydde disse dyre- og plantearter. Man overtræder også loven. Der findes altså varer, man ikke bare slipper for at betale told ved grænsen for. Man risikerer meget mere end det. 

– Hvis man er i tvivl, om hvad, varen er lavet af, skal man nok overveje det en ekstra gang. Selvom det kan være lovligt at købe varen i det pågældende land, er det ikke sikkert, at det er lovligt at tage den med hjem til Danmark, forklarer Preben Buchholtz i pressemeddelelsen.

Kopivarer koster mere end told ved grænsen

Noget andet, man bør være særligt opmærksom på, når man rejser i udlandet, er de lidt for gode tilbud på mærkevarer, både hvad angår tøj, elektronik og meget andet. Man skal være kritisk og klar over, at det er ulovligt at tage kopivarer med ind i Danmark. Derudover kan disse også være farlige for dit helbred.

Hvor det før i tiden var tasker, ure og solbriller, der var blandt kopisternes foretrukne varer, kan du i dag også købe kosmetik, legetøj, madvarer, lægemidler og elektronik, uden den kontrol med produktionen, der kendetegner mærkevarer.

– Ud over at det ikke er lovligt, kan man risikere at sætte sit helbred på spil ved at købe kopivarer. Så skal jeg give et godt råd, må det være, at virker tilbuddet for godt til at være sandt, så er det nok for godt til at være sandt, siger Preben Buchholtz i pressemeddelelsen.

Foruden solbriller og mobiltelefoner, og alt andet af det ovennævnte, er det også muligt at tage både tobak og alkohol med til Danmark fra ferien i udlandet. Og her gælder nogle helt særlige regler for, hvor meget du må have med.  Hvis du overtræder reglerne for, hvor meget du må have med uden at betale afgifter, skal du betaleafgifterne og en bøde, når du rejser fra et EU-land til et andet.

Udenfor EU til Danmark

Kommer du fra et land uden for EU, og har du en vare med, der har kostet for meget, skal du betale en bøde. Ankommer du med fly eller skib, må varens værdi ikke overstige 3250 kroner. Ankommer du med et andet transportmiddel må varens værdi ikke overstige 2250 kroner.

Overstiger varens værdi et af de nævnte tal, skal du betale told og afgifter af hele varens værdi. Det gælder også for produkter, der kommer i flere dele, eksempelvis et kamera med udskiftelig optik.

Derudover risikerer du også en bøde, der som regel er to gange det beløb, du skulle have betalt i told og afgifter. Dette gælder både for alkohol men altså også for elektronisk udstyr og meget, meget andet.

Alkohol til eget brug

Hvad tobak og alkohol angår, arbejder man hos Skat med begrebet “eget brug.” Det, du har købt, der er til dig, dem, du bor med (formelt set “medlemmer af din husstand”) eller dine private gæster – det er eget brug.

Hvis du sælger det, du har købt (eksempelvis i en idrætsklub eller på en arbejdsplads), er der ikke tale om eget brug. Der skal du betale afgift og eventuelt pant for visse typer af emballage af varerne

Den røde og den grønne kanal

Når du ankommer til Danmark med eksempelvis et fly, vil du visse steder stå overfor et valg mellem en rød og en grøn kanal. Hvis du har tobak og spiritus med til eget brug indenfor de mængder, du kan læse mere om i billedgalleriet til denne artikel, skal du gå gennem den grønne kanal.

Hvis du har varer med, som du skal betale told eller afgifter af, skal du gå gennem den røde kanal og henvende dig til Skat. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har for meget med hjem, skal du også gennem den røde kanal. Hvis der ingen rød kanal er, skal du henvende dig i toldekspeditionen.

Hvis du står for at skulle rejse til udlandet, kan vi i øvrigt anbefale dig at læse vores artikel om dit pas: Alt, der er værd at vide om det rødbedefarvede dokument.

Kilder: Pressemeddelelsen hos Skat.dk, Rejser indenfor EU og Rejser udenfor EU

Powered by Labrador CMS