Tonen på arbejdet er blevet frækkere

Der er flirt og seksuelle hentydninger i i luften mellem kollegerne på mange arbejdspladser. Foto: Colourbox
Udgivet Opdateret

De seksuelle undertoner er udbredte mellem medarbejderne på mange arbejdspladser

Omgangstonen er blevet mere lummer og sexfikseret på en del danske arbejdspladser. Det skriver Avisen.dk på baggrund af en undersøgelse foretaget af fagforeningen HK blandt sine medlemmer. Her  svarer 32 procent af de 869 deltagere, at omgangstonen mellem kollegerne på deres arbejdsplads havde seksuelle undertoner. Det er en stigning fra 2011, hvor HK lavede en tilsvarende undersøgelse. Her var det 26 procent, der mente, at omgangstonen havde seksuelle undertoner.

Delte meninger

I den samme rundspørge er deltagerne blevet spurgt, hvad de synes om, at omgangstonen har seksuelle undertoner. Her er der flest, der svarer, at de synes, det er sjovt, og der også en stor gruppe, der mener, at man må tåle den slags på en arbejdsplads.

Der er dog også nogle, der ikke bryder sig om det. Ni procent af mændene og 16 procent af kvinderne svarer, at den slags hører ikke til på en arbejdsplads. 18 procent af kvinderne svarede, at de finder omgangstonen ubehagelig. Det er kun tilfældet for tre procent af mændene.

Mette Kindberg, der er næstformand i HK, opfordrer dem, der ikke bryder sig om de seksuelle undertoner, til at sige fra.

– Man går måske og tænker, at det er en selv, der har problemet, når de andre nu synes, det er sjovt. Eller man er bange for, at det er noget, man selv har lagt op til. Men det skal man ikke være – man skal være tro mod sine egne grænser, de kan ikke diskuteres. Man kan jo i den sidste ende blive ødelagt af det, siger Mette Kindberg

Tal om grænser

Lene Sheila Gjørup er arbejds- og erhvervspsykolog ved CopenPsyk, der blandt andet underviser tillidsrepræsentanter i psykisk arbejdsmiljø. Hun bakker Mette Kindberg op, og hun påpeger, at vi har meget forskellige opfattelser af, hvad der er uskyldig flirt og komplimenter, og hvad der er grænseoverskridende eller direkte chikanerende.

– Det, der for nogen kan virke uskyldigt, kan for andre virke voldsomt. Vores grænser er meget forskellige, og derfor er det afgørende, at man taler om problemet på arbejdspladsen. Og at ledelsen har en klar holdning og får skabt et fælles værdigrundlag ved at inddrage medarbejderne i dialogen om, hvordan vi taler sammen, hvilke grænser vi har, og hvilken omgangstone vi skal have, siger Lene Sheila Gjørup til HK’s medlemsblad.

HK’s undersøgelse viser også, at der er mere sexchikane på arbejdspladser, hvor tonen generelt er lummer.

Undersøgelsen

Oplever du, at omgangen mellem medarbejderne på din arbejdsplads har seksuelle undertoner?

  • Ja – 32 procent (26 procent i 2011)
  • Nej – 68 procent (74 procent i 2011)

Hvad synes du om, at omgangen mellem medarbejderne på din arbejdsplads har seksuelle undertoner?

  • Det er sjovt – 63 procent (mænd) og 42 procent (kvinder)
  • Den slags må man tåle på en arbejdsplads – 41 procent (mænd) og 27 procent (kvinder)
  • Den slags hører ikke til på en arbejdsplads – 9 procent (mænd) og 16 procent (kvinder)
  • Det er ubehageligt – 3 procent (mænd) og 18 procent (kvinder)
  • Ved ikke – 14 procent (mænd) og 17 procent (kvinder)

Undersøgelsen er gennemført af HK Danmark i uge 33 og 34.

869 HK-medlemmer besvarede spørgeskemaet.

Her kan du se, hvordan deltagerne svarede i HK’s undersøgelse:

Powered by Labrador CMS