Tre skadedyr i bilen du skal passe på

Skadedyr som rotter, mus og mår kan forvolde stor skade i bilen. Forsikringsselskaber håndterer årligt mange hundrede af den slags sager

Udgivet Opdateret

Se bilens tre gnavere i billedgalleriet herover

Skadedyr som rotter, mus og mår kan tage ophold i din bil og forårsage skader for tusindvis af kroner.

Der er intet som smagen af kølerslange, ledningsnet og loftsbeklædning.

Eller det vil du måske mene, men sagen er en anden, når det kommer til de skadedyr, der hvert år finder vej ind i danskernes biler og gnaver inventar i stykker for tusindvis af kroner.

– Vi ser oftest skader på ledninger, og det er et kæmpe problem i dag, hvor alt er elektronisk styret i de moderne biler, forklarer Yasser Abaiji, der er tekniker ved FDM.

– En enkel ledning, der er gnavet over i et motorrum, kan forårsage rigtig mange fejlmeldinger på bilen og gøre den ubrugelig, fortsætter han.

Gnaver motorledninger over

To af landets største forsikringsselskaber – Topdanmark og Tryg – har ingen specifikke tal på området.

Topdanmark estimerer, at man hvert år hjælper mellem 400 og 500 kunder med sager koblet til skadedyr i biler.

Her har man blandt andet haft kunder i røret, som eksempelvis har fået gnavet ledninger over i motoren.

Hos Tryg skønner man, at der årligt er mellem 300 og 400 sager om skader på biler, som kommer fra mus og rotter. Skadedyrene søger ind i bilerne, når de vil i læ for regn og kulde eller bygge rede.

Fjern affald og støvsug jævnligt

De typiske tegn på, at der har været skadedyr på spil, er når bilen ikke vil starte, den lugter, eller lyset ikke virker, fordi der er blevet gnavet i slanger eller ledninger.

Du kan dog selv gøre en del for at minimere risikoen for at få uanmeldt besøg – heriblandt sørge for at fjerne poser, papkasser, mad og affald, som er noget af det, der tiltrækker skadedyrene.

Derfor bør du også støvsuge bilen jævnligt.

– Ligger der eksempelvis rester af knækbrød og rugbrød i en børnefamiliebil, er det noget af det, der er med til at tiltrække mus, lyder det fra Daniel Christensen, der er indehaver af Din Bilpartner Borup Auto.

Skader for op mod 20.000 kroner

Der kan være stor forskel på, hvor meget ravage skadedyrene formår at lave, alt efter hvor de søger hen. Går de i motorrummet for at lune sig, er det ikke sikkert, det er altødelæggende.

– Men vi har også haft sager, hvor de er kommet decideret ind i bilen, og der kan de virkelig lave skader. Sidste år havde vi 4-5 stykker af den slags på værkstedet, forklarer Daniel Christensen.

Han nævner en episode, hvor en mor og en datter havde haft mus i hver deres bil, hvilket var gået ud over både loftsbeklædning og ledninger.

Ifølge FDM kan skaderne koste dig mellem 1000 og 20.000 kroner på værkstedet.

– Hvis det er en ledning, der er gnavet over, er den ikke i sig selv dyr. Men typisk er det arbejdet, der skal til for at finde fejlen, som kan koste. Det kan tage helt op til 20 timers arbejde på værkstedet, forklarer Yasser Abaiji.

Dækker forsikringen skadedyr?

Det kan også blive dyrt, hvis dyret har formået at lave så meget skade, at der er sket en kortslutning, som eksempelvis kan resultere i smelteskader eller på brand på komponenterne.

Inden skaden sker, kan du tage fat i dit forsikringsselskab og tjekke, om du – eventuelt i din kaskoforsikring – er dækket for skadedyr i bilen, og om der er et loft for, hvor stor dækningen er, råder Yasser Abaiji.

Er du dækket, kan værkstedsregningen nemlig sendes videre til forsikringsselskabet.

Se bilens tre gnavere i billedgalleriet herover

Powered by Labrador CMS