Findsen-bog rives ned fra hylderne

Forlaget har udsolgt første oplag af Lars Findsens bog

Udgivet Opdateret

Der har siden torsdag været et stormløb mod boghandlere for at få fingrene i den tidligere FE-chef Lars Findsens bog "Spionchefen - erindringer fra celle 18".

- Det har været helt vildt at opleve, hvordan folk bare skal have fat i den her bog, fortæller Marianne Lyngby Pedersen, der er direktør for Indeks Retail og dermed kæden Bog & Idé.

- Det er flere år siden, at vi har haft kø foran vores butikker. Det har vi haft på udgivelsesdagen og også de følgende dage foran nogle butikker.

- Det er fuldstændigt vildt, det vi oplever.

Allerede historisk

Også Saxo, der er Danmarks største boghandler online, har oplevet et usædvanligt tryk.

Saxo oplyser til Ritzau, at salget af Lars Findsens bog omgående torsdag blev historisk.

- Vi har aldrig solgt så mange eksemplarer af en enkelt titel på én dag, som vi gjorde i torsdags, oplyser pressechef Karen Fjordside Pontoppidan.

Bogen er udgivet på Politikens Forlag, der trykte 20.000 bøger i første oplag.

Rev den ud af hånden på boghandler

De 20.000 bøger er dog for længst udsolgt til boghandlere, hvilket betyder, at før andet og tredje oplag kommer gennem trykken, er der kun de bøger tilbage, som ligger ude i boghandlerne.

Og her ryger de hurtigt ifølge Marianne Lyngby Pedersen.

- Der var en butik i går, der fortalte mig, at de bøger, som havde bestilt ekstra, nåede de ikke engang at lægge på plads. Så var de væk, siger hun.

Sagen mod Lars Findsen

Få et overblik over forløbet i sagen mod Lars Findsen:

* 21. august 2020: Lars Findsen, der siden 2015 har været chef for FE, fritages for tjeneste. Det sker, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) får materiale fra en eller flere whistleblower, og TET indleder en undersøgelse.

* 24. august 2020: Forsvarsministeriet offentliggør hjemsendelserne og TET oplyser i en rapport, at FE kan have begået en stribe lovbrud, herunder at have hemmeligholdt "uberettigede" aktiviteter.

* 21. december 2020: En undersøgelseskommission nedsættes af justitsminister Nick Hækkerup (S) for at undersøge sagen.

* 8. december 2021: Fire daværende og tidligere ansatte i PET og FE anholdes. De sigtes for at lække højt klassificerede oplysninger efter straffelovens paragraf 109 stk. 1, der kan give op til 12 års fængsel. En af dem er den hjemsendte spionchef, Lars Findsen.

* 9. december: Findsen fremstilles i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre, så sigtelsen hemmeligholdes. Der nedlægges samtidig navneforbud. Findsen varetægtsfængsles. Fængslingen forlænges senere til 10. januar. En anden person fængsles også, men løslader efter nogle dage.

* 13. december: Undersøgelseskommissionen færdiggør undersøgelsen af TET's kritik af FE. Den finder ikke grundlag for at rejse kritik af hverken FE eller de enkelte medarbejdere.

* 10. januar: Københavns Byret forlænger Lars Findsens fængsling indtil 4. februar. Ved retsmødets begyndelse ophæver dommeren det navneforbud, som Findsen har været beskyttet af, og hans navn kan offentliggøres.

Resten af retsmødet foregår for lukkede døre, men Findsen siger til fremmødte journalister, at han nægter sig skyldig.

* 4. februar: En dommer i Københavns Byret forlænger igen fængslingen af Lars Findsen. Ved tidligere retsmøder var begrundelsen, at der var frygt for, at han vil forhindre efterforskningen på fri fod. Nu udvides den til også at være af risiko for, at han vil gentage den forbrydelse, han er sigtet for.

10. februar: Spionchefen kærer spørgsmålet om varetægtsfængsling til Østre Landsret, der på ny skal tage stilling til, om han skal sidde fængslet.

17. februar: Østre Landsret oplyser i en pressemeddelelse, at Lars Findsen skal løslades. Betingelserne for varetægtsfængsling er ikke opfyldt, vurderer retten. Landsretten mener dog, at der er begrundet mistanke om, at han er skyldig.

Kilde: Ritzau, DR, Ekstra Bladet, Berlingske, Facebook.

- Hun stod med dem i favnen. Kunderne kom ind, tog en ud af favnen på hende, betalte og gik igen, siger Marianne Lyngby Pedersen.

Den tiltalte eks-FE-chef Lars Findsen ses her med sin bog 'Spionchefen - erindringer fra celle 18', der er skrevet af journalisten Mette Mayli Albæk fra Jyllands-Posten. (Arkivfoto).
Den tiltalte eks-FE-chef Lars Findsen ses her med sin bog "Spionchefen - erindringer fra celle 18", der er skrevet af journalisten Mette Mayli Albæk fra Jyllands-Posten. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS