Skip to main content

Turist ramt af farlig sygdom spiste snegl

Turisten er en blandt flere, der er blevet ramt af den samme sygdom for nyligt.

Spiser man rå snegle på ferien i Hawaii, risikerer man at få orm ind i hjernen. Genrefoto: Scanpix.

Spiser man rå snegle på ferien i Hawaii, risikerer man at få orm ind i hjernen. Genrefoto: Scanpix.

En turist, der blev udfordret til at spise en snegl for sjov, blev efterfølgende ramt af en såkaldt hjerne-orm, der kan inficere hjernen på mennesker. Ormen lever primært i rotter og snegle, men man risikerer altså at blive inficeret med den, hvis man eksempelvis spiser en snegl på Hawaii.

De lokale sundhedsmyndigheder har udsendt en formel advarsel til turister om ikke at gøre den smittede person kunsten efter. Vedkommende er én blandt tre personer, der er blevet smittet med sygdommen, der også kaldes angiostrongyliasis.

Ifølge de lokale sundhedsmyndigheder blev de to andre personer ikke smittet, fordi de spiste af de lokale snegle for sjov. Det er uvist præcist, hvordan de blev smittede, men man mistænker indtagelse af uvasket salat eller andre fødevarer, der ikke var renset ordentligt før indtagelse.

Turisten, der spiste sneglen, var på ferie på Hawaii i 2018, og de tre sygdomstilfælde betyder, at 10 personer i 2018 blev ramt af angiostrongyliasis på Hawaii. CNN skriver, at tallet for 2019 er på fem indtil nu.

Hold dig fra angiostrongyliasis

Angiostrongyliasis er ikke en sygdom, man ønsker at komme i nærkontakt med. Videnskab.dk skriver, at mennesker kan blive inficeret med ormen, hvis de spiser rå eller ikke gennemkogte snegle, der gemmer på larver fra ormen. Man kan også blive syg af at spise inficerede grøntsager eller vand, og bliver man syg, risikerer man at blive ramt af meningitis.

Ifølge CNN er sygdommen så udbredt på Hawaii, at der er tale om en epidemi, man skal tage sig i agt for, hvis man er på ferie på øen. Og hos de lokale sundhedsmyndigheder er man helt med på, at sygdommen skal holdes så langt fra mennesker som muligt.

.-Det er vigtigt, at vi sikrer, at vores gæster ved, hvordan de undgår sygdommen, der kan have voldsomme senfølger, siger Bruce Anderson, Health Director for de lokale sundhedsmyndigheder på Hawaii, i en pressemeddelelse.

De generelle råd kan heldigvis overføres fra danske forhold; man skal udvise sund fornuft og ikke spise råt kød direkte fra naturen. Derudover skal man sørge for, at den mad, man spiser, er skyllet, renset og tilberedt korrekt.

Del din kommentar