Skip to main content

Udskyd hækklipningen med god samvittighed

I juni skal man som hovedregel vente med at trimme hækken til slutningen af måneden, siger planteekspert Kamilla Høy. Hvorfor får du svaret på her

Husk at have fokus på at insekter og fugle trives i haven ved at lade hæk og buske blomstre af, inden de trimmes. Foto: Scanpix.

Husk at have fokus på at insekter og fugle trives i haven ved at lade hæk og buske blomstre af, inden de trimmes. Foto: Scanpix.

Hækken skal være klippet inden Sankt Hans. Det er et mantra, de fleste haveejere har hørt mange gange.

Det er dog helt forkert, hvis man skal lytte til Kamilla Høy.

Hun har 13 års erfaring og er plantefaglig rådgiver hos Plantorama, som er Danmarks største havecenter.

– Hækken skal være afblomstret, så insekter og fugle har haft mulighed for at hente føde i blomsterne. Og det er vigtigt at tjekke efter fuglereder, for det er det værste, man kan møde, når man klipper hæk, siger hun.

Godt for natreun

Haveejerne anbefales altså derfor at skubbe hækklipningen til slutningen af juni eller start juli. Det er med til at skabe en naturvenlig have med plads til insekter og fugle.

– Det er især den ældre generation, der siger: Husk at få klippet hæk før Sankt Hans. Det fraråder jeg, da det forstyrrer havens liv og diversitet, fortæller Kamilla Høy.

Sankt Hans falder den 23. juni, og hvis hækken klippes tidligere, kan hæksaksen altså både komme i karambolage med fuglereder med unger og insekternes blomster.

Du kan gøre så meget andet

Til gengæld er der meget andet, havefolket kan give sig i kast med.

Med en gennemsnitstemperatur på 14,9 grader kan juni både være mild og lun.

Derfor er det netop i juni, at de frostsarte blomster- og grøntsagsfrø kan plantes med ro i sjælen, fortæller Kamilla Høy.

– Hvis bare der er lidt rim tre nætter i træk, så skader det mange kimplanter på friland. Hjemme i min have trækker jeg den selv til det sidste, fordi jeg før har været uheldig med frilandssåning, siger hun.

Husk det nu

I juni skal man klø på med at fjerne ubudne planter, for det bliver først rigtigt svært at få bugt med dem senere på sæsonen.

– Få luet igennem i både bede og mellem belægning, så ukrudtet ikke kommer i blomst og derefter smider frø, siger Torben Wiimh, der – på tiende år – er faglærer på anlægsgartneruddannelsen på Kold College i Odense.

– På den måde kan man holde trykket af ukrudt nede gennem sommeren.

Der er mere at gøre

Endnu et tiltag mod ukrudt er at feje og fuge sin belægning, så der ikke er huller og sprækker til at vokse i.

Hvis man vil gøre noget godt for sin græsplæne, så er juni ved at være sidste chance, inden jorden bliver for tør.

– Få revet mos af græsplænen og efterså med græsfrø. Hvis de skal have fat, så skal det være, mens der stadig er fugt til det, siger faglæreren, der også selv er uddannet anlægsgartner.

Det er også en god idé at få gødet plænen, før sommeren rigtigt sætter ind.

Del din kommentar