Undgå disse madvarer på påskebordet

Står du foran påskefrokosten er der en del madvarer, du absolut ikke bør servere for dine gæster.

Det er påskefrokost tid, og vil du undgå, at dine gæster bliver syge, så gå i gennem dette galleri, hvor vi har samlet en række madvarer, der er noget galt med. Foto: Scanpix
Det er påskefrokost tid, og vil du undgå, at dine gæster bliver syge, så gå i gennem dette galleri, hvor vi har samlet en række madvarer, der er noget galt med. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Påsken er så småt ved at være over os, og rundt i det ganske danske land vil familier og venner i den kommende tid samles over god mad, endnu bedre selskab og en kølig snaps.

Vil du undgå, at årets frokost skal være en, man taler om de næste mange år – af de helt forkerte årsager – så tag et kig i galleriet over artiklen. Her har vi samlet en række af de seneste fødevaretilbagekaldelser, som Fødevarestyrelsen har offentliggjort på deres hjemmeside.

Fælles for tilbagekaldelserne er, at maden kan gøre os syge. Det kan være af den ene eller anden årsag – og nogle rammer kun allergikere – men har du ikke tjek på din onkels allergier, bør du være på den sikre side.

Livsfarlige bakterier og skimmel

Tilbagekaldelserne spænder vidt. Der er tale om alt fra udeklarerede allergener til livsfarlige bakterier som salmonella.

Der er blandt andet tale om både fugl og fisk – og det der imellem.

I midten af marts måtte Fødevarestyrelsen for eksempel sende pressemeddelelse ud angående en tilbagekaldelse af tuber med mayonnaise, fordi der var konstateret skimmelvækst i flere af dem, og de fleste ved, at der ret ofte står mayonnaise på påskebordet – til sild eller æg.

Træls hver gang

Newsbreak.dk har tidligere talt med beredskabschef i Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, der kunne fortælle, at der findes to kategorier for tilbagekaldte fødevarer. De, der er uegnet til indtagelse, og så er der de direkte sundhedsskadelige. Altså de produkter, der er til fare for vi mennesker. Med sidstnævnte går det hele naturligvis lidt stærkere. Med egne ord beskriver chefen det som, at Fødevarestyrlsen skrider “voldsommere til værks”.

– Det er klart, at sagsbehandlingen er en del hurtigere, hvis vi har et produkt, der er til fare for sundheden, siger han.

Alle virksomheder i Danmark, der har med fødevarer at gøre, har underretningspligt til Fødevarestyrelsen, hvis de registrerer et problem eller en uregelmæssighed. Sker det ikke, og registreres disse alligevel, så har styrelsen magt til at påbyde en virksomhed til at skride til handling. Nogle tilfælde af tilbagekaldelser kan også medføre bøder.

– Alle eventuelle sanktioner vurderes individuelt, siger Nikolas Hove uden at ville uddybe det nærmere. Han og Fødevarestyrelsen har dog det, han kalder “ret vide rammer”.

Powered by Labrador CMS