Usynlig fare kan give lungekræft: Findes i 350.000 danske hjem

Du kan opdage den, hvis du ved, hvad du leder efter

Man skal ikke spøge med radon, der hvert år er med til at give danskere lungekræft. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

Den radioaktive gas radon er ikke lige til at se, men ifølge Sundhedsstyrelsen forekommer gassen i for højt niveau i 350.000 danske hjem.

Det er et problem, da radon er en medvirkende årsag til, at 300 danskere hvert år får lungekræft, men det er også et problem, man kan gøre noget ved.

Realdania skriver således i en pressemeddelelse, at mængden af radon stiger i disse måneder af året; når vi tænder radiatoren og holder vinduerne i vores hjem lukket. Med andre ord er der, ifølge Ritzau, størst forskel på temperaturen udenfor og indenfor.

– Når der er størst forskel på temperaturen inde og ude, bliver der skabt et undertryk, hvor varmen stiger til vejs. På den måde trænger der mest jordluft ind, og dermed er koncentrationen af radon størst, har  Manja Lykke Alvagård, der er formand for Dansk Radon Forening, tidligere forklaret Ritzau.

Nogle er særligt udsat

Radon trænger op gennem alle jordbundstyper, men bor man på klippegrund, der indeholder uran, er man særligt udsat. Derfor bør særligt husejere på Bornholm få undersøgt, om der er for meget radon i deres hjem.

Siden 2016 har Realdania kørt kampagnen Radonfrithjem, der skal øge opmærksomheden på problemet med gassen. 11.500 boligejere har fulgt kampagnens opfordring, og hos Realdania håber man, at flere vil følge trop.

“Vi vil gerne gøre det nemmere for boligejerne af foretage en radonmåling – samt øge kendskabet til, hvad man kan gøre, hvis radonniveauet er for højt,” siger Lennie Clausen, der er programchef i Realdania og ansvarlig for kampagnen, og fortsætter:

“Radon er nemlig en usynlig gasart, som man ikke kan se med det blotte øje. Vi tror, det er vigtigt for boligejerne at kende deres radonniveau, for først dér kan man gøre noget ved problemet, hvis det er for højt.”

Sådan måler du efter

Man kan på hjemmesiden www.radonfrithjem.dk læse mere om fænomenet og finde hjælp til at få bestilt en måling. Viser en eventuel måling, at man har for højt niveau af radon i sit hjem, er der forskellige muligheder for at råde bod på problemet.

Man kan lufte mere og bedre ud som små skridt, og man kan vælge at renovere huset. Det afhænger alt sammen af problemets omfang.

Powered by Labrador CMS