Skip to main content

Vasker du også dit tøj helt forkert?

Der er masser af bakterier i dit vasketøj, og bliver de ikke vasket væk, står du pludselig med en sur vaskemaskine, der i sig selv er en bakteriebombe.

Bakterierne samler sig også i maskinen, så giv den en kogevask – gerne med tøj i – en gang imellem, så undgår du en sur vaskemaskine. Foto: Colourbox. KLIK VIDERE OG SE EKSPERTERNES RÅD TIL AT UNDGÅ EN SUR VASKEMASKINE.
Bakterierne samler sig også i maskinen, så giv den en kogevask – gerne med tøj i – en gang imellem, så undgår du en sur vaskemaskine. Foto: Colourbox. KLIK VIDERE OG SE EKSPERTERNES RÅD TIL AT UNDGÅ EN SUR VASKEMASKINE.
Karklude, håndklæder, viskestykker, undertøj og sengetøj skal have 60 grader. Arkivfoto.
Karklude, håndklæder, viskestykker, undertøj og sengetøj skal have 60 grader. Arkivfoto.
Hold låge og sæbeskuffe åben, når du ikke bruger den. Arkivfoto.
Hold låge og sæbeskuffe åben, når du ikke bruger den. Arkivfoto.
Almindeligt tøj kan ofte nøjes med 30 eller 40 grader.
– Giv vaskemaskinen en kogevask en gang imellem, så den ikke bliver en bakteriebolig. Arkivfoto.
Almindeligt tøj kan ofte nøjes med 30 eller 40 grader. – Giv vaskemaskinen en kogevask en gang imellem, så den ikke bliver en bakteriebolig. Arkivfoto.
Tjek vandets hårdhed hos din lokale vandforsyning. Arkivfoto.
Tjek vandets hårdhed hos din lokale vandforsyning. Arkivfoto.

Det er moderne og miljøvenligt at vaske ved lav temperatur, men selv om vasketøjet ser rent ud, kan det sagtens indeholde bakterier, og vasker du kun ved lave temperaturer, risikerer du en sur vaskemaskine.

– Masser af vaskepulvere, som har fedtopløselige enzymer i, virker rigtigt fint ved de lave temperaturer. Men det slår bare ikke bakterierne ihjel, siger Thomas Bjarnsholt, professor, ph.d. og dr.med. ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

Og selv om bakterier ikke i sig selv er farlige, gælder det om at få dræbt de sygdomsfremkaldende af slagsen, siger Thomas Bjarnsholt. For karkluden kan indeholde listeria, jordbakterier eller salmonella, mens underbukser kan indeholde coli- og andre afføringsbakterier. Og det hele bliver blandet rundt inde i maskinen. Det er det, der er med til at skabe en sur vaskemaskine.

– Så hvis man vasker karklude og underbukser sammen med børnenes elefanthuer, risikerer man, at de bakterier kommer over på tøj, som er i berøring med munden, siger han.

Fugtige karklude og viskestykker er også et mekka for bakterier, fordi de elsker fugtige miljøer, siger han.

– Og hvis der også er lidt kødsaft indeni, eller man har tørret brødkrummer op, så er det vækst-medier for bakterierne, siger han.

Bakterierne skal dræbes

Derfor skal håndklæder, karklude, viskestykker, sengetøj og undertøj vaskes ved 60 grader, som er smertegrænsen for de fleste bakterier.

Det samme gælder dit sportstøj, hvor der også er en del bakterier i spil. Hvis materialet ikke tåler 60 grader, kan du give det 40 grader, men lægge det i eddike eller Rodalon først.

– Almindelig husholdningseddike dræber også bakterier rigtigt godt. Og det er jo bakterierne, man gerne vil have dræbt i sportstøjet. Det er ikke sveden i sig selv, der lugter, siger Thomas Bjarnsholt.

Resten af dit tøj – bukser, strømper og trøjer – kan du oftest vaske ved 30 eller 40 grader. Medmindre du har været syg eller ikke bruger underbukser, siger Thomas Bjarnsholt.

Sådan undgår du en sur vaskemaskine

Sørg også for, at du en gang imellem får dræbt bakterierne i selve vaskemaskinen. Så vask en tom maskine eller viskestykker på 90 grader, særligt hvis du står med en sur vaskemaskine, for det er tegn på bakterier eller svampe, siger han. Og hold døren åben resten af tiden.

– Hvis den står lukket, så har du jo det her fugtige miljø, som bakterierne elsker. Og så gror bakterierne. Så det er en god idé altid at have sæbeskuffen og maskinen åben, for så tørrer det ud, siger Thomas Bjarnsholt.

Hvis du har en gammel vaskemaskine, kan du også vælge et lidt varmere vaskeprogram end tiltænkt, siger Charlotte Fischer, der er faglig leder på tekstillaboratoriet på Teknologisk Institut.

– En normal husholdningsvaskemaskine gør det, at hvis man vælger en temperatur, så varmer den op til det. Men så holder den ikke temperaturen i de ti minutter, som ellers skal til for at slå bakterierne ihjel. Så derfor siger vi ti grader højere for at være sikker, siger hun.

Så hvis du vil vaske ved 80 grader, så drej knappen hen på 90 grader for at være på den sikre side.

Du bør også afkalke maskinen en gang imellem, hvis der er meget kalk i dit vand. For hvis varmelegemet er kalket til, har maskinen sværere ved at komme op i grader, siger Charlotte Fischer.

– Så du ved reelt ikke, hvilken temperatur du vasker på, eller hvor længe den holder temperaturen, siger hun.

Newsbreak.dk har også udgivet disse artikler med gode råd om din husholdning: 

10 ting du ikke må sætte i din opvaskemaskine.

Disse ting må du ikke skylle ud i håndvasken.

Disse ting må du ikke tørre i tørretumbleren.

Vi har også før skrevet om de bakteriebomber, der er i vores hjem, uden at vi nødvendigvis er klar over det. Og det er ikke de ting, vi faktisk får gjort rene som toilettet og hjemmets dørhåndtag. I vores artikel om bakteriebomber kan du læse mere om, hvordan du finder, og håndterer dem.

Kilder: Thomas Bjarnsholt, Charlotte Fischer.

Del din kommentar