Skip to main content

Verdens første “Afronaut” død

Mandla Maseko, der fik chancen for at blive den første, sorte afrikaner i rummet, blev lørdag dræbt i en motorcykelulykke.

Mandla Maseko kunne være blevet den første, sorte afrikaner i rummet. Lørdag blev han dræbt i en motorcykelulykke. Foto: Scanpix/ALEXANDER JOE / AFP)

Mandla Maseko kunne være blevet den første, sorte afrikaner i rummet. Lørdag blev han dræbt i en motorcykelulykke. Foto: Scanpix/ALEXANDER JOE / AFP)

Mandla Maseko, DJ og desuden officeraspirant i det Sydafrikanske luftvåben, sikrede sig tilbage i 2013 en plads på en helt særlig ekspedition. Her vandt han nemlig, som den ene ud af ialt 23 personer blandt én million deltagere fra 75 forskellige lande, en konkurrence arrangeret af Det Amerikansk Rumakademi. Præmien var et sæde på en rumekspidition med rumskibet Lynx Mark II.  Ekspeditionen ville have gjort ham til den første, sorte afrikaner i rummet.

Men han kommer aldrig til at gennemføre turen. Lørdag mistede han på tragisk vis livet i en motorcykelulykke. Det skriver flere internationale medier. Blandt andet The Guardian.

Mandla Maseko blev  kun 30 år. Han blev født i en arbejderfamilie i Soshanguve nær Pretoria. Hans mor arbejdede som rengøringsassistent på en skole og faderen var automekaniker. Derfor lå det heller ikke lige til højrebenet, at netop han skulle vinde i en konkurrence om at komme ud i rummet. Han blev da også en vaskeægte nationalhelt, da det skete, og han dermed fik sin hjemegn på det galaktiske landkort.

Det handler om vilje

Undervejs i konkurrencen skulle han bevise, at han kunne stå for mosten i et fly, der lavede luftakrobatik i fire kilometers højde. Desuden holde hovedet koldt og skriftligt svare på en række spørgsmål.

– Jeg ville gerne gøre noget, der kunne motivere og inspirere ungdommen i Sydafrika og Afrika som helhed. Jeg ville vise, at det ikke betyder noget, hvilken baggrund man kommer fra. At man kan hvad som helst, man vil, så længe man lægger hårdt arbejde og beslutsomhed i det, forklarede han i 2014 i et interview med BBC.

Han tilbragte sidenhen en uge på Kennedy Space Academy i Florida, hvor han blandt andet trænede faldskærmsudspring, luftkamp samt G-kraft påvirkning.

Han var oprindeligt planlagt til at skulle flyve ud i rummet i 2015, men det blev ikke til noget, og ved hans død var der ingen faste planer for, hvornår turen skulle gennemføres.

Del din kommentar